×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Mizeria - jak ją zrobić? Prosta rada od Magdy Gessler
Mizeria by Magda Gesller - znamy magiczny składnik tej potrawy/fot. shutterstock

Mizeria - jak ją zrobić? Prosta rada od Magdy Gessler

Autor: horecatrends.pl/ ekologia.pl Data: 19 maja 2023 11:33

Mizeria to prosty, lekki posiłek złożony z ogórków, śmietany i przypraw. Magda Gessler ujawnia co dodać do tego dania, aby było bezbłędne.

 

Mizeria - z czym to się je?

Mizeria to sałatka z ogórków potartych lub pokrojonych w plasterki. Najczęściej występuje z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, choć bywają także wersje z olejem i pieprzem lub z sokiem z cytryny i cukrem. Do mizerii bywają także dodawane: pomidor, koperek, szczypiorek, mięta, natka pietruszki lub kwiaty i liście ogórecznika - informuje Wikipedia.

Mizeria by Magda Gessler

Klasyczna mizeria to trzy składniki, ogórki, śmietana, sól. Najważniejsze są ogórki - i te teraz kupimy na każdym straganie: gruntowe, nie przerośnięte, z drobnymi nasionkami. Ogórki do mizerii powinny być świeże i chrupkie. Obieramy je ze skórki i tu zaczynają się pierwsze różnice: można pokroić je w dość grube plasterki lub wręcz przeciwnie - w cieniutkie, posolić i poczekać aż puszczą wodę. 

 Choć w wersji dietetycznej śmietanę zamienia się na jogurt, to jednak już nie mizeria - tylko bardziej sałatka z ogórków. Najlepiej użyć gęstej i kwaśnej śmietany - tak, by ogórki nie pływały w niej, a delikatnie się nią otoczyły. Śmietana 12 proc. i 18 proc. to dobry wybór według Magdy Gessler - informuje fakt.pl.

Mizeria - co to jest

Mizeria pochodzi od łacińskiego słowa „miseria”, które oznacza „nieszczęście, nędzę, ubóstwo”. W przeszłości oznaczało właśnie biedę i nędzę, a także ubogi dobytek. Nazwa zapewne wzięła się stąd, że sałatka ta kojarzona była mizernym posiłkiem, czyli biednym, niskowartościowym i mało pożywnym. Dawniej przygotowywano ją z dodatkiem mleka, gdyż było znacznie tańsze niż śmietana - informuje ekologia.pl.

Ogórki to bogactwo wielu cennych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to między innymi żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, a także witamina C, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Potas odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych. Żelazo wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność. Magnez decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego. Witamina C również odpowiada za układ odpornościowy, a witamina E spowalnia procesy starzenia się skóry i uelastycznia ją. Ogórki mają duże ilości łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.


 
 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz