Monika Mrozowska: Dziś wegetarianie mają łatwiej



MB; www.horecatrends.pl - 30 lipca 2019 08:20


- Jedzenie jest dla mnie jedną z większych przyjemności, którą każdy z nas może sobie sprawić. Dlatego ja staram się, żeby to, co jem było jak najzdrowsze, jednak nie odbieram sobie przy tym tej rozkoszy właśnie - mówi w rozmowie z serwisem www.horecatrends.pl Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych.

- Kilkanaście lat temu, kiedy próbowałam przejść na dietę wegetariańską, zaczęłam kombinować w kuchni, próbowałam łączyć ze sobą różne składniki - wspomina Monika Mrozowska.

{film;15606}

- Jeszcze kilkanaście lat temu, jeśli ktoś przestawał jeść mięso, często wpadał w taką pułapkę, że zaczynał spożywać ogromne ilości sera i produktów białkowych ale mlecznych, żeby czymś zastąpić intensywny smak. Ja chciałam inaczej jeść. Dlatego zaczęłam szukać innych zamienników. To wówczas nie było proste, ze względu na małą ilość roślinnych składników na rynku. Poza tym to były inne czasy i wtedy osoby, które nie jadły mięsa, były postrzegane jako dziwaki - dodaje.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B0WHK7NIVES/}

- Cieszę się, że obecnie jest moda na kuchnię wegetariańską i wegańską, dzięki temu m.in. dzisiaj mamy dostęp do wielu produktów, o jakich ja na początku swojej roślinnej ścieżki, mogłam tylko marzyć - mówi Monika Mrozowska. 

Czytaj również: MENU główne czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Monika Mrozowska (wideo)

Czy sama siebie nazywasz kucharką? 

- Ja lubię to określenie, dla mnie nie jest pejoratywne, a raczej nobilitujące zajęcie, bo to oznacza, że karmię ludzi - dodaje.