Partnerzy portalu
Monika Mrozowska: Kiedyś szkoły gastronomiczne były traktowane jak gorszy wybór (wideo) Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych/ fot. Żelazna Studio

Monika Mrozowska: Kiedyś szkoły gastronomiczne były traktowane jak gorszy wybór (wideo)

- Jeszce kilka czy kilkanaście lat temu szkoły gastronomiczne w Polsce były traktowane po macoszemu, a zawód kucharza był odbierany pejoratywnie, jako gorszy wybór drogi zawodowej. Na szczęście sporo się tutaj zmieniło - mówi w rozmowie z serwisem www.horecatrends.pl Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 20 sierpnia 2019 08:44

- W tej chwili, m.in. ze względu na możliwości kształcenia się kucharzy w Polsce i zagranicą, postrzeganie zawodu kucharza mocno się zmieniło. Wszyscy zaczęli zdawać sobie sprawę, że wykonywanie tego zawodu wiąże się z podróżami, inspirującymi spotkaniami i ma wiele innych zalet - dodaje Monika Mrozowska.

- To co ja robię w kuchni nie wynika z panujących trendów - bo ja tak żyję od lat. Jednak cieszy mnie to, że coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na to co i jak je, że zero waste i tendencje roślinne są coraz popularniejsze w naszym kraju. Myślę, że warto zacząć mocniej się zastanawiać na co dzień co możemy robić inaczej, w jaki sposób można wykorzystywać np. resztki żywności, które mamy w lodówce, czy opakowania po żywności - wylicza.

Czytaj również: Monika Mrozowska: Dziś wegetarianie mają łatwiej

MENU główne czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Monika Mrozowska (wideo)

View this post on Instagram

Macie już pomysł na obiad/kolację? Ja mam dziś ochotę na kuchnię meksykańską❤️ A konkretnie na „coś” z dodatkiem awokado. Dlatego lecę na zakupy i przygotowuję zupę z guacamole z mojej ostatniej książki #zdroweprzekąski @wydawnictwo_zwierciadlo 😁😉 A przepis, zmodyfikowany, bo jest lato i pomidory trzeba jeść świeże 😁😉macie tu👇 Meksykańska z guacamole 3 porcje 1/2 białej cebuli 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka napoju kokosowego 1 szklanka wywaru warzywnego 3 świeże pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 awokado 1/2 limonki 3 łyżki masła duża szczypta chilli 1/2 łyżeczki kminu mielonego sól i pieprz do smaku Paprykę kroimy na małe kawałki. Na maśle, w garnku podsmażamy wyciśnięty czosnek oraz poszatkowaną cebulę na złocisty kolor. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę zdejmujemy z gazu, wlewamy napój kokosowy, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję ponownie wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Dolewamy wywar warzywny i dorzucamy paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojone pomidory, chilli i kmin rzymski. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Awokado gnieciemy razem z odrobiną soli i sokiem z połowy limonki. Gotową zupę zdejmujemy z gazu. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy ozdabiamy dużą łyżką guacamole. #enjoy 😁😘❤️

A post shared by Monika Mrozowska (@monikakingamrozowska) on

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.