Partnerzy portalu
Na grzyby! 7 inspiracji horecatrends.pl fot. shutterstock/Magiczny Składnik/Pan Tasak

Na grzyby! 7 inspiracji horecatrends.pl

Borowiki, podgrzybki, koźlarze, kanie... Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wybraliśmy dla Was 7 inspiracji z Instagrama, jak ciekawie wykorzystać ten czas.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 23 września 2019 07:55

1. Magia grzybobrania

Grzybobranie ma w sobie coś magicznego. To nie tylko bliski kontakt z naturą, ale też element tajemniczości, nieprzewidywalności i niepewności. Leśne wędrówki w poszukiwaniu skarbów runa mogą mieć również głębszy wymiar i skłaniać do refleksji. Polecamy lekturę postu Mai Sobczak (Qmam Kasze). Przeczytajcie to sami!

Znalezione okazy pięknie prezentują się na Instagramie.

Można też wrzucić je od razu na rozgrzaną patelnię z solą, masłem, oliwą cytrynową i pokruszonym chlebem.

View this post on Instagram

Mocno u mnie wjeżdża sezon na grzyby 🍄 Na początku września czuję zawsze lekkie rozdrażnienie, kiedy widzę te wszystkie zdjęcia z koszami pełnymi borowików, podgrzybków, kani czy koźlakow (jak na zdjęciu). Mieszkam w mieście i grzybobranie to zwykle większa wyprawa, a ewentualny błąd w wyborze lasu to kilka godzin w plecy. Ostatnio zwykle to ja jestem prowodyrem takich wyjazdów, więc to na mnie spoczywa obowiązek dostarczenia wspózbieraczy w sam środek grzybowego raju, gdzie za każdym krzewem czai się dorodna rodzina brązowych kapeluszy. Co jednak jeśli zrobiliście już 5 kilometrów piechotą po lesie, a grzybów jak nie było tak nie ma? Zaczyna się nerwowa atmosfera. Niby nic się nie stało, nikt cię nie obwinia, ale jednak niesmak narasta... Kiedy w nogach macie już 25 000 kroków, o czym informuje ochoczo smartfon, zaczynasz od słabych żartów, że przynajmniej się przeszliśmy i poodychaliśmy świeżym powietrzem, ale ty wiesz, że wszyscy gdyby mogli to przywiązali cię do drzewa i zostawili kleszczom na pożarcie. Ekipa, wracając do domu bez ciebie zatrzymałaby się na lokalnym targu, żeby kupić kilka wymęczonych grzybów, żeby tylko w domu wstydu nie było. Właśnie dlatego cieszę się, że w ostatnią sobotę udało się nam jednak zebrać wielkim trudem z 10 koźlaków, które jeszcze "żywe" trafiły na rozgrzaną patelnię z solą, masłem, oliwą cytrynową i pokruszonym chlebem. Wszystko nagrałem do naszego dokumentu z @pan_tasak, który mam nadzieję skończę w listopadzie po grzybowym pop-upie Wita w @las.warszawa 26-27 października 🍄😎 Na koniec najważniejsze pytanie. Gdzie są grzyby? Wysyłacie namiary, bo chcę zrobić kolejny wpis pt. Prawdopodobnie wszystko co można zrobić z grzybów 👌❤️ #grzyby #mushrooms #grzybobranie #las #forest #foodforest #wildfood #polishfood #patelnia #fryingpan #frying #gotowanie #jedzenie #foodporn #pantasak #witszychowski #magicznyskładnik #zalesiegorne #paleodiet

A post shared by Pan Magiczny Składnik (@magic_ingredient) on

2. Jesienna gwiazda na talerzu

Leśne skarby imponująco wyglądają na talerzach. Warto poszukać ich w sezonowym menu znanych restauracji

...lub spróbować wyczarować coś samemu, posiłkując się inspiracjami znalezionymi w internecie.

3. Ach ta grzybowa!

Dużo przyjemności w chłodne wieczory może dostarczyć gęsta i aromatyczna zupa grzybowa. I ta bardziej klasyczna...

...i w wersji egzotycznej

4. Zamknięte w słoiku

Marynowane grzybki to pomysł, by zachować grzyby na dłużej. Wystarczą 3 szklanki wody, 1 szklanka octu oraz dodatki.

5. Grzybowa nalewka

Fanów mocniejszych doznań może zaciekawić nalewka grzybowa na kurkach. Ponoć nie tylko dobrze smakuje, ale ma też właściwości lecznicze i przeciwpasożytnicze.

View this post on Instagram

Naszykowałam kurkówkę, którą obiecałam zabrać do degustacji na grzybowe weekendy, podczas których będę też prowadzić leśne spacery dla zainteresowanych 😎 * Pierwszy taki weekend odbędzie się 27-29 września, w Gródku nad Bugiem, pod nazwą Jesienna obfitość. Wydarzenie będzie grzybowo- ziemniaczano-jabłkowe. Na pewno będzie pysznie i ciekawie. Więcej informacji i link do rejestracji znajdziecie na tablicy Smacznej Pyzy na Facebooku. * Drugi weekend to Grzybowe love i odbędzie się 5 oraz 6 października , w Ślubowie k/Wyszkowa. Tu wszystko będzie kręciło się wokół grzybów, zarówno leśnych jak i hodowlanych, takich do domowej uprawy. Link do tego wydarzenia wkrótce na tablicy FB więc bądźcie czujni 😀 * Ja tymczasem sprawdzę co słychać w Puszczy Białowieskiej i znowu trochę się podszkolę pod okiem mykologów. Już w najbliższy weekend 25 Wystawa Grzybów w Białowieży więc nie może tam zabraknąć tych, którzy interesują się grzybami i chcą poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą rozpoznawania, zbierania czy przetwarzania grzybowych skarbów. * 🍄🍄🍄Grzybami🍄🍄🍄 jesień się zaczyna i zapraszam serdecznie na wszystkie spotkania 😊 W razie pytań piszcie do mnie. * #grzybobranie #zapraszam #zaproszenia #kurkówka #rzućwszystkoichodźnagrzyby #jakitogrzyb #spacerpolesie #idziemydolasu #jesiennaobfitość #grzybowelove #wystawagrzybów

A post shared by Iza Kulińska vel Smaczna Pyza (@smaczna_pyza) on

6. Sekrety mykologii na Grzybowe love

Miłośnicy grzybów mogą poszukać specjalnie dedykowanych im wydarzeń. Na początku października Raj - Łąki do wynajęcia i Kuba Korczak zapraszają na warsztaty, degustacje i spacer mykologiczny. Pasjonaci grzybofile opowiedzą o niezwykłości, zastosowaniu kulinarnym i leczniczym grzybów, hodowli oraz znaczeniu dla środowiska. Będzie można poznać m.in. zastosowanie kulinarne grzybów uznanych za niejadalne, ciekawostki z życia grzybów leśnych, polnych i nadrzewnych, a także dowiedzieć się, jak ratować pszczoły dzięki grzybom i ich obecności w przydomowym ogrodzie.

 7. Szefowie kuchni na Festiwalu Grzybów

Do 5 października trwa z kolei zapoczątkowany we wrześniu Festiwal Grzybów. Co tydzień, w sobotę, w Nadbużańskim Domu odbywają się spotkania z szefami kuchni oraz z kulturą i naturą nadbużańskiego Podlasia. Za każdym razem inny szef wyprawia grzybową ucztę. Za nami Benat Alonso, Pan Tasak i Anna Klajmon. Przed nami jeszcze Oliwia Bernady i Mad Don & Pani Teresa. W menu m.in. carpaccio z borowika, ciastko szpinakowe z kurkami marynowanymi w pomarańczach czy pralina z podgrzybka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.