Partnerzy portalu
Na grzyby! 7 inspiracji horecatrends.pl fot. shutterstock/Magiczny Składnik/Pan Tasak

Na grzyby! 7 inspiracji horecatrends.pl

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 23 września 2019 07:48

Borowiki, podgrzybki, koźlarze, kanie... Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wybraliśmy dla Was 7 inspiracji z Instagrama, jak ciekawie wykorzystać ten czas.

1. Magia grzybobrania

Grzybobranie ma w sobie coś magicznego. To nie tylko bliski kontakt z naturą, ale też element tajemniczości, nieprzewidywalności i niepewności. Leśne wędrówki w poszukiwaniu skarbów runa mogą mieć również głębszy wymiar i skłaniać do refleksji. Polecamy lekturę postu Mai Sobczak (Qmam Kasze). Przeczytajcie to sami!

Znalezione okazy pięknie prezentują się na Instagramie.

Można też wrzucić je od razu na rozgrzaną patelnię z solą, masłem, oliwą cytrynową i pokruszonym chlebem.

2. Jesienna gwiazda na talerzu

Leśne skarby imponująco wyglądają na talerzach. Warto poszukać ich w sezonowym menu znanych restauracji

...lub spróbować wyczarować coś samemu, posiłkując się inspiracjami znalezionymi w internecie.

3. Ach ta grzybowa!

Dużo przyjemności w chłodne wieczory może dostarczyć gęsta i aromatyczna zupa grzybowa. I ta bardziej klasyczna...

...i w wersji egzotycznej

4. Zamknięte w słoiku

Marynowane grzybki to pomysł, by zachować grzyby na dłużej. Wystarczą 3 szklanki wody, 1 szklanka octu oraz dodatki.

5. Grzybowa nalewka

Fanów mocniejszych doznań może zaciekawić nalewka grzybowa na kurkach. Ponoć nie tylko dobrze smakuje, ale ma też właściwości lecznicze i przeciwpasożytnicze.

6. Sekrety mykologii na Grzybowe love

Miłośnicy grzybów mogą poszukać specjalnie dedykowanych im wydarzeń. Na początku października Raj - Łąki do wynajęcia i Kuba Korczak zapraszają na warsztaty, degustacje i spacer mykologiczny. Pasjonaci grzybofile opowiedzą o niezwykłości, zastosowaniu kulinarnym i leczniczym grzybów, hodowli oraz znaczeniu dla środowiska. Będzie można poznać m.in. zastosowanie kulinarne grzybów uznanych za niejadalne, ciekawostki z życia grzybów leśnych, polnych i nadrzewnych, a także dowiedzieć się, jak ratować pszczoły dzięki grzybom i ich obecności w przydomowym ogrodzie.

 7. Szefowie kuchni na Festiwalu Grzybów

Do 5 października trwa z kolei zapoczątkowany we wrześniu Festiwal Grzybów. Co tydzień, w sobotę, w Nadbużańskim Domu odbywają się spotkania z szefami kuchni oraz z kulturą i naturą nadbużańskiego Podlasia. Za każdym razem inny szef wyprawia grzybową ucztę. Za nami Benat Alonso, Pan Tasak i Anna Klajmon. Przed nami jeszcze Oliwia Bernady i Mad Don & Pani Teresa. W menu m.in. carpaccio z borowika, ciastko szpinakowe z kurkami marynowanymi w pomarańczach czy pralina z podgrzybka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz