Ziemniaki z piekarnika z efektem ‘’wow’? Hasselback robią furorę w restauracjach i na domowych przyjęciach. Skromny ziemniak w mundurkach dzięki nacięciom zyskuje klasę, a przestrzeń między plasterkami można wypełnić serem, szynką, boczkiem, czosnkiem lub ziołami. Jak perfekcyjnie naciąć ziemniaka na Hasselbacka?
Wybierając ziemniaki do pieczenia w piekarniku warto wybierać sztuki o podobnych rozmiarach, aby upiekły się w równym stopniu. Ziemniaki na Hasslaback należy umyć i osuszyć, by dobrze przyjęły oliwę i przyprawy. Jak skroić je na cienkie plasterki? Z pomocą przyjdzie drewniana łyżka. Ziemniaka kładziemy w zagłębieniu łyżki i ostrym nożem kroimy na plasterki po 2-3 mm. Dzięki temu, że ziemniak znajduje się w zagłębieniu - nóż będzie się zatrzymywał na brzegu łyżki i nie przetnie go do końca.
Można też umieścić ziemniak pomiędzy trzonkami dwóch drewnianych łyżek i kroić aż nóż zatrzyma się - tym razem na tych trzonkach.
Jeżeli decydujemy się na ziemniaki Hassleback bez dodatków - po nacięciu ziemniaki należy obtoczyć w oliwie (z ziołami lub bez), posypać solą i pieprzem. Jeśli chcemy nafaszerować Hasselback, należy przestrzenie pomiędzy plasterkami wypełnić małymi plasterkami boczku, szynki, sera, cebuli lub czosnku. Można też połączyć składniki np. boczek z serem. Ser można zastosować też na wierzch Hasselbacków. Nafaszerowany ziemniak należy polać oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Ziemniaki Hasselback najlepiej ułożyć na blasze na papierze do pieczenia (żeby zaoszczędzić sobie wysiłku domycia blachy po pieczeniu ziemniaków z oliwą i dodatkami). Papierem do pieczenia można też wyłożyć naczynie do zapiekania, w którym również można zrobić Hasselbacki. Jeśli wkładamy ziemniaki wprost do naczynia do zapiekania, jego dno smarujemy oliwą.
Ziemniaki Hasselback pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w opcji góra-dół przez 40-60 minut - w zależności od wielkości ziemniaków. W trakcie pieczenia ziemniaki można obrócić dookoła, by zebrać oliwę i przyprawy, które z nich spłynęły lub polać dodatkową porcją oliwy z przyprawami. Jeśli nie dodaliśmy sera wcześniej, a chcemy jednak, żeby Hasselback zyskały serową ‘’pierzynkę’’ - wystarczy 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjąć je z piekarnika, posypać startym serem lub położyć plasterek sera i włożyć z powrotem.
Po upieczeniu ziemniaki Hasselback można jeszcze oprószyć solą i świeżymi ziołami.
W stylu Hassellback można piec również ziemniaki fioletowe i bataty, ale i inne warzywa np. marchewki czy bakłażana. Ziemniaki Hasselback można serwować do mięs, ryb, sałat oraz jako przystawkę.
Jak wyjaśnia Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce ‘’Tradycje kulinarne Szwecji’’, nazwa Hasselbackpotatis - ziemniaki Hasselback - pochodzi od sztokholmskiej restauracji Hasselbacken, gdzie w 1953 r. szef kuchni Leif Ellison wprowadził je do menu.
‘’Są to ziemniaki ponacinane do połowy, wysmarowane tłuszczem, posypane przyprawami i pieczone na złoty kolor. Podaje się je jako dodatek do dania głównego. Z różnymi dodatkami mogą też stanowić przystawkę’’ - wyjaśnia Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni i dziennikarka.
Co ciekawe, w przepisie prezentowanym na łamach jej książki o szwedzkich kulinariach, ziemniaki najpierw obiera się ze skórki, myje i osusza, a potem dopiero nacina się na ¾ głębokości.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.