Propozycje z Chile, Brazylii i Włoch znalazły się na podium najnowszego rankingu kulinarnego Taste Atlas. W TOP 50 jest jedna pozycja z Polski.
Witryna Taste Atlas regularnie publikuje rankingi potraw w oparciu o głosy internautów z całego świata. W swej najnowszej odsłonie przyjrzała się zapiekankom casserole. W TOP 50 znalazło się miejsce na pozycję z Polski.
Najlepsza zapiekanka świata pochodzi wg Taste Atlas z Chile. Pastel de choclo to przypominający ją placek, popularny również w Peru, Argentynie i Boliwii. Składa się z mielonej wołowiny, kurczaka, czarnych oliwek, cebuli, jajek na twardo i ciasta z mąki kukurydzianej zwanego choclo.
Na drugiej pozycji znalazło się brazylijskie . Tą zapiekankę można przygotować z różnymi składnikami – wołowiną, kurczakiem, rybą, wieprzowiną lub krewetkami. Oryginalna nazywa to escondidinho de carne seca i składa się z suszonego i solonego mięsa oraz puree ziemniaczanego.
Na podium także danie europejskie, za sprawą włoskiej zapiekanki parmigiana alla napoletana. Ta wersja parmigiany z bakłażanem jest najpopularniejsza poza Włochami. Pochodząca z Kampanii wariacja na temat dania składa się z bakłażanów, oliwy z oliwek, cebuli, bazylii, pomidorów, mozzarelli lub sera fior di latte i tartego Parmigiano-Reggiano.
Na 27. pozycji rankingu znalazło się miejsce dla babki ziemniaczanej z Polski. Taste Atlas opisuje ją tak:
"Uważa się, że ta prosta zapiekanka ziemniaczana wywodzi się z popularnego żydowskiego kugla. Składa się z przyprawionych startych ziemniaków, które są łączone z jajkami, a następnie mikstura jest pieczona na złoty kolor i chrupiąca. Dawniej kojarzona ze wschodnimi regionami Polski babka ziemniaczana stała się ulubieńcem narodu ze względu na swoją prostotę.
Obecnie występuje w wielu regionalnych odmianach, które różnią się przede wszystkim konsystencją i często zawierają smażoną cebulę lub chrupiący bekon. Niezależnie od tego, czy pieczona jest jako zapiekanka jednolita, czy warstwowa, babka ziemniaczana jest zwykle podawana w plasterkach i może być spożywana jako lekkie danie główne lub pożywna przekąska."
Potrawa jest znana i popularna w Polsce, ale jednak jej pochodzenie przypisuje się przede wszystkim Białorusi, jest tradycyjną potrawą tamtejszej kuchni.
W Polsce najbardziej popularna jest w północno-wschodnich regionach, ale lokalnie również bywa jadana, także pod innymi nazwami, jak blaszak, bugaj, pyrczok, rejbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek. Na Śląsku z kolei jest nazywana kartoflakiem.
Głównym składnikiem pozostają ziemniaki, które ściera się na tarce o małych oczkach. Boczek smażony jest po pokrojeniu na kawałki przed dodaniem do potrawy, podobnie drobno posiekana cebula, a dodatkowo w wersji surowej jej część dodaje się do ziemniaków po starciu na tarce. Ma to na celu ściemnienie ziemniaków. Babkę ziemniaczaną doprawia się solą i kminkiem, a także opcjonalnie pieprzem i majerankiem. Do ziemniaczanej masy dodaje się także jajo.
Babkę ziemniaczaną piecze się w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie do zarumienienia.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.