Robert Makłowicz dodaje do naleśników jeden produkt, który może być zaskoczeniem. Dzięki niemu wychodzą pyszne, puszyste i nieco grubsze - informuje serwis smakosze.pl.
Naleśniki można jeść na mnóstwo różnych sposobów. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Naleśniki są prostym w przygotowaniu daniem. Nadają się jako danie obiadowe, ale sprawdzą się też na śniadanie i każdy inny posiłek. Naleśniki dają wiele kulinarnych możliwości. Będą smakowały z dodatkiem mięsa, łososia czy sera i aromatycznych przypraw.
Można je także jeść na słodko. Jako dodatki warto wykorzystać twaróg, serek, owoce czy sosy na bazie owoców, czekolady lub karmelu.
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki masła
szklanka maślanki
szczypta cukru
sól
Do miski wlewamy maślankę, stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Do maślanki z mąką wlewamy jajka, wsypujemy cukier i sól. Wszystko cały czas mieszamy i wlewamy roztopione masło.
Ciasto wyrabiamy tak, by było gładkie i nie miało grudek. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste- dolewamy maślanki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości