Partnerzy portalu
Naturalne suplementy diety wśród trendów na talerzu (wideo) Jakub Szymanek i David Gaboriaud / fot. PTWP

Naturalne suplementy diety wśród trendów na talerzu (wideo)

Minął rok od pierwszego lockdowu. W tym czasie gastronomia poza jedną, małą przerwą była zamknięta, a większość z nas zmuszono do pozostania w domach. O tym, jak sobie radziliśmy w tym czasie pod kątem kulinarnym w rozmowie z Horecatrends.pl opowiada kucharz David Gaboriaud.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 23 marca 2021 08:33

Proste przepisy na co dzień

– Na co dzień szukamy raczej prostych rozwiązań, które nie wymagają od nas dużego gotowania. Weź pod uwagę, że już od roku siedzimy w domach, zamawiamy jedzenie przez aplikacje czy bezpośrednio w restauracji. Generalnie zamawia się jedzenie, nie wychodzi. To już jest tak, że gotowanie w domu stało się bardzo popularne i szukamy inspiracji. Ale po roku mamy już tego dość i szukamy prostych rozwiązań. O ile ludzie, którzy nie mają dzieci, jakoś dają radę. Ale jeśli ktoś ma kilkoro dzieci, zajęcia online i jeszcze musi ogarnąć swoją pracę i rzeczy w domu, i musi jeszcze gotować, to szuka prostych rozwiązań jak np. sałatki, dania jednogarnkowe, tarty na słonko czy wytrawnie. Rozwiązania ze składników, które można kupić w każdym sklepie – ocenił David Gaboriaud.

Weekendowe szaleństwo w kuchni

– Od czasu do czasu, kiedy przychodzi weekend, wtedy chcemy zrobić coś bardziej wyszukanego, wykwintnego lub bardziej wyrafinowanego. Coś co zajmie nam więcej czasu, ale wtedy możemy skupić się i poświęcić więcej czasu na gotowanie, ale także zaangażować dzieci, które nie mają zajęć w sobotę i niedzielę. I mamy fajny, jakościowy czas z rodziną. Ja np. właśnie pod koniec tygodnia zawsze wrzucam jakiś przepis, bo wiem, że ludzie będą chcieli spróbować. U mnie popularne są np. desery i tarty. Widzę, że takie rozwiązania na słodko czy takie bardziej proste to jest to, do czego zmierzamy – dodał.

Jedzenie ma wzmacniać organizm

– Zauważyłem, że w pierwszym lockdownie chleb domowy to był szał. Nie widzieliśmy, ile potrwa lockdown, było to coś nowego dla każdego z nas i szukaliśmy takie rozwiązania, które nauczą nas czegoś nowego. Dlatego pieczenie chleba to było coś tak popularnego w całych social mediach. Na Facebooku, na Instagramie nagle wszyscy byli piekarzami. Piekli na wytrwano chleby i na słodko chałki, i to był szał. Później to opadło i przyszły proste rozwiązania. Coś zdrowego, coś na odporność, różnego typu sałatki. To jest bardzo trendy. Ludzie szukają takich rozwiązań, żeby zjeść coś zdrowego. Ludzie pytają o naturalne suplementy diety, jak najbardziej naturalne. Szukają kiszonek, informacji co najlepiej zjeść. Czy kapusta kiszona czy ogórki kiszone, czy pić sok z buraka. Widać wzrost świadomości u ludzi, ponieważ chcą zjeść coś, co daje im satysfakcję z jedzenia przede wszystkim, ale też żeby było zdrowe dla organizmu, bo żyjemy w czasach, gdzie trzeba cały czas wzmacniać organizm poprzez właściwe i zdrowe jedzenie – podsumował David Gaboriaud.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.