Owady są nie tylko doskonałym źródłem białka dla ludzi, ale także - w postaci nawozu - mają niezwykle pozytywny wpływ na rośliny.
Dr Marcel Dicke z Uniwersytetu Wageningen w Holandii wskazuje, że owady są wydajniejsze w hodowli w porównaniu z bardziej tradycyjnym inwentarzem. Do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny potrzeba około 25 kilogramów trawy; ta sama ilość trawy pozwala wyprodukować dziesięć razy więcej wysoko przyswajalnego białka z owadów.
Wynika to z wyższego współczynnika konwersji insektów oraz z tego, że nawet 90 proc. masy ich ciała jest jadalne, w przeciwieństwie do zaledwie 40 proc. nadającej się do spożycia masy krowy.
- Jadłem świerszcze, larwy mącznika i szarańczę - wymienia Dicke. - Zawsze stanowiły wspaniały posiłek. Ludzie z naszych części świata muszą przyzwyczaić się do jedzenia owadów, to przyszłość.
Czytaj też: Owady jadalne na barze w Kaktusach. Jakie pasują do piwa, a jakie do mocnych alkoholi?
Nie przegap najważniejszych wiadomości