×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Naukowiec: ludzie muszą przyzwyczaić się do jedzenia owadów, to przyszłość
Ciastka, czipsy i suszone larwy - przekąski z mącznika młynarka. Fot. Tomasz Waszczuk/PAP

Naukowiec: ludzie muszą przyzwyczaić się do jedzenia owadów, to przyszłość

Autor: PAP Data: 12 marca 2022 08:25 | Aktualizacja: 12 marca 2022 08:32

Owady są nie tylko doskonałym źródłem białka dla ludzi, ale także - w postaci nawozu - mają niezwykle pozytywny wpływ na rośliny.

Dr Marcel Dicke z Uniwersytetu Wageningen w Holandii  wskazuje, że owady są wydajniejsze w hodowli w porównaniu z bardziej tradycyjnym inwentarzem. Do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny potrzeba około 25 kilogramów trawy; ta sama ilość trawy pozwala wyprodukować dziesięć razy więcej wysoko przyswajalnego białka z owadów.

Wynika to z wyższego współczynnika konwersji insektów oraz z tego, że nawet 90 proc. masy ich ciała jest jadalne, w przeciwieństwie do zaledwie 40 proc. nadającej się do spożycia masy krowy.

- Jadłem świerszcze, larwy mącznika i szarańczę - wymienia Dicke. - Zawsze stanowiły wspaniały posiłek. Ludzie z naszych części świata muszą przyzwyczaić się do jedzenia owadów, to przyszłość. 

Czytaj też: Owady jadalne na barze w Kaktusach. Jakie pasują do piwa, a jakie do mocnych alkoholi?

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz