Partnerzy portalu
W Międzynarodowym Dniu Pizzy również pinsa, panuozzo i pizza fritta Pizza neapolitańska zdobywa kolejnych fanów, ale ''gonią'' ją pinsa i panuozzo. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

W Międzynarodowym Dniu Pizzy również pinsa, panuozzo i pizza fritta

We Włoszech Dzień Pizzy świętowany jest 17 stycznia, a Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. Z tej okazji przyjrzeliśmy się włoskim pizzom w Polsce. To już nie tylko pizza neapolitańska, ale pizza fritta, pinsa i panuozzo.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 09 lutego 2022 13:25

Pizza neapolitańska

W Polsce przybywa chętnych zajadać się pizzą neapolitańską wypiekaną w piecu opalanym drewnem, wykonaną ściśle według oryginalnej receptury i z oryginalnych włoskich składników wysokiej jakości. Pizza neapolitańska charakteryzuje się tym, że jej brzegi są wysokie i pulchne, a środek cienki i wilgotny.

Kolejne pizzerie serwujące pizzę neapolitańską w Polsce zabiegają o certyfikat Associazione Verace Pizza Napoletana (Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej), którego misją jest promocja i ochrona prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Certyfikat AVNP posiadają m.in. Vera Napoli w Katowicach, La Fontana w Tychach, Furore w Gliwicach, Manufaktura Pizzy w Zielonej Górze, Sapori di Napoli w Rzeszowie, Miedziany Piec w Częstochowie, Olio w Gliwicach, Forni Rossi 777 Pizza e Cucina w Poznaniu, Pizza Pasta i Basta w Szczecinie.

Pizza fritta, czyli pizza smażona

W Polsce zjemy ją np. w pizzerii Furore w Gliwicach w każdą środę. W Neapolu w wielu miejscach, m.in. w kultowej pizzerii Gino Sorbillo. Pizza zwijana jest jak pieróg i smażona na głębokim tłuszczu.

Panuozzo

Panuozzo to duża kanapka na ciepło przygotowana z ciasta na pizzę. W Krakowie zjemy ją np. w N’Pizza, gdzie ciasto na tę kanapkę jest wypiekane w piecu do pizzy, a następnie bezpośrednio przed podaniem, wraz ze składnikami, ponownie umieszcza się je w piecu. Dzięki temu składniki są ciepłe i łączą się delikatnie z chlebem. We Wrocławiu panuozzo zjemy w Brusco.

Pinsa

O pinsie mówi się, że jest niskokaloryczną kuzynką pizzy. Pochodzi z Rzymu, gdzie wyrabiana była już w czasach starożytnych. Cienki podpłomyk jest przygotowywany na mieszance mąk z różnych zbóż. W Warszawie pinsę wypiekają lokale PINSA na Saskiej Kępie i Wilanowie, w Krakowie np. Pinsaria 22.

Calzone

Calzone to pizza zwinięta w kształt pieroga czy rogala, wypełniona nadzieniem. W Warszawie calzone serwuje m.in. Vito Calzone, a w menu znajdziemy takie odważne nadzienia, jak pulled pork z sosem BBQ czy szynka i ananas.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.