Partnerzy portalu
Nowe trendy i preferencje konsumentów oraz wyzwania sektora - podsumowanie XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu fot. PTWP

Nowe trendy i preferencje konsumentów oraz wyzwania sektora - podsumowanie XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu

Wyzwania dla branży spożywczej, nowe trendy na rynku żywności, konsument 4.0 – jak odnaleźć się w zmieniającej rzeczywistości i odpowiedzieć na potrzeby rynku? Na te oraz inne pytania odpowiadali uczestnicy XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Największa debata dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu oraz HoReCa w Polsce odbyła się 4-5 listopada br. w Warszawie. W wydarzeniu wzięło udział ponad 1000 osób.

Autor: portalspozywczy.pl Data: 06 listopada 2019 15:18

– Dyskusje prowadzone na Forum Rynku Spożywczego i Handlu mają siłę kształtowania spojrzenia opinii publicznej na kwestie związane z rynkiem żywności i handlu w Polsce. Głos producentów, retailerów i organizacji ich reprezentujących dociera do przedstawicieli mediów, administracji i legislatora. Dlatego każdego roku staramy się poruszać kwestie najistotniejsze z punktu widzenia interesów sektora spożywczego i handlowego – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu Rynek Spożywczy oraz portalu dlahandlu.pl. 

Co będzie masową żywnością w przyszłości? Czy żywność ekologiczna i funkcjonalna będzie tym co dziś określamy pojęciem Future Foods? Czy polskie przedsiębiorstwa mają szanse wejść do grona liderów innowacji w branży spożywczej na rynku europejskim i światowym? Z takimi pytaniami zmierzyli się uczestnicy debaty pt.: „FUTURE FOODS. Polska Doliną Krzemową branży spożywczej", która zainaugurowała Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019.

Bartosz Urbaniak, szef bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę, BNP Paribas Bank Polska oceniał, że rynek żywności wyprodukowanej według ścisłych reguł ekologicznych będzie się rozwijał, ale tego typu produkty pozostaną w Polsce droższym luksusem.

– W skali świata żywność będzie musiała być produkowana bardzo wydajnie i niskoemisyjnie, w miarę możliwościw obiegu zamkniętym, przy jak najniższej emisji gazów i jak najmniejszym śladzie węglowym związanym z transportem, ale też tak, by dało się nią obdzielić jak najwięcej ludzi. Badania pokazują, że co siódma osoba na świecie latami nie dojada i ta grupa rośnie szybciej niż tych, którzy się przejadają – mówił podczas Forum.

Tymczasem Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej przekonywał, że to właśnie produkty ekologiczne mogą stanowić żywność przyszłości. – Problemem nie jest tyle wielkość plonów, ale to, że trzeba zaangażować większa liczbę osób – mówił. – 50 proc. Polaków ma nadwagę. Jako społeczeństwo tyjemy z głodu, ponieważ spożywamy pokarm niskowartościowy. Jest to bardzo duży problem społeczny i ekonomiczny naszego kraju. Dlatego przyszłością jest żywność ekologiczna – dodał.

Pierwszego dnia XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu odbyła się także debata pt.: „Made in Poland. Wymiana doświadczeń z rynków zagranicznych”.

– Polska wódka była, jest i będzie obecna w Europie. Nie mamy szukać nisz, a je kreować i rozwijać, aby stały się ważnym elementem układanki w danej kategorii – powiedział Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, wiceprezes Wyborowa Pernod Ricard. – Musimy być w Europie, bo to potężny rynek, ale chimeryczny, który ulega różnym modom i teraz pytanie, czy podążać za tą modą czy tworzyć nowe – ocenił.

Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, jednym z największych obecnie wyzwań dla producentów żywności w Polsce, Unii Europejskiej i na całym świecie, są zmiany klimatyczne i degradacja środowiska naturalnego. – Przemysł spożywczy, tuż po transporcie i przemyśle energetycznym, ma największy wpływ na środowisko i zużycie zasobów zarówno poprzez uprzemysłowione procesy przetwórcze, jaki i fakt, że kupuje ok. 70 proc. wszystkich surowców rolnych, przy produkcji których wykorzystywane są zasoby naturalne naszej planety. W związku z tym na branży spożywczej spoczywa bardzo duża odpowiedzialność za zrównoważone wykorzystania zasobów naturalnych oraz zrównoważoną produkcję, która nie powinna wpływać na degradację środowiska naturalnego – mówił podczas debaty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.