Już 25-27 kwietnia 2022 r. w Katowicach odbędzie się 14. edycja Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Zapraszamy na sesję „Zrównoważona produkcja żywności".
Debata „Zrównoważona produkcja żywności” odbędzie się 27 kwietnia 2022 roku w godzinach 11:30-13:00 w ramach EEC 2022 w Katowicach.
Podczas dyskusji porozmawiamy m.in. o unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jaki może być jej spodziewany wpływ na polski sektor spożywczy? Nie jest tajemnicą, że część organizacji rolniczych i branżowych ma poważne wątpliwości na temat konsekwencji wprowadzenia Zielonego Ładu dla Polski. Czy pandemia i wojna w Ukrainie nie powinny opóźnić wdrażania tych ogromnych zmian czy też jest to właśnie dobry moment na przyspieszenie zielonej transformacji?
Poruszymy także tematykę rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego oraz fairtrade - czy jest to nowe must have produkcji spożywczej? Czy produkcja ekologiczna lub bardziej zrównoważona może być dziś opłacalna ekonomicznie? Czy pandemia i inflacja nie zatrzymają rozwoju rynku eko-żywności w Polsce? Porozmawiamy także o gospodarce cyrkularnej w branży spożywczej.
Nie zabraknie także odniesień do aktualnej sytuacji rynkowej. Sektor spożywczy mierzy się z olbrzymim wzrostem kosztów energii, pracy i opakowań, a rosyjska agresja na Ukrainę dodatkowo podnosi ceny wielu surowców. Z drugiej strony ponad 2 mln uchodźców z Ukrainy, które napłynęły do Polski mogą być szansą dla sektora spożywczego, zarówno jako nowi konsumenci, jak również pracownicy.
O tym będziemy rozmawiać podczas debaty „Zrównoważona produkcja żywności”, która odbędzie się 27 kwietnia 2022 roku w godzinach 11:30-13:00
W sesji wezmą udział:
· Krzysztof Ciecióra, podsekretarz stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
· Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
· Piotr Her, prezes zarządu, SuperDrob SA
· Karolina Kubara, wiceprezes, Kubara Sp z o.o., współwłaścicielka marki Dobra Kaloria
· Marek Piątkowski, dyrektor generalny, Bewa Sp. z o.o.
· Piotr Romańczuk, dyrektor ds. ochrony środowiska, Grupa Maspex, członek zarządu, Lubella
· Michał Siwek, dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, Bank BNP Paribas
Moderacja: Adam Tubilewicz, zastępca redaktora naczelnego, portalspozywczy.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.