×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
O przyszłości sektora spożywczego na EEC 2022. Zapraszamy na debatę!
Zapraszamy na sesję „Zrównoważona produkcja żywności" na EEC 2022. Fot. PTWP

O przyszłości sektora spożywczego na EEC 2022. Zapraszamy na debatę!

Autor: AT/portalspozywczy Data: 08 kwietnia 2022 10:35 | Aktualizacja: 08 kwietnia 2022 10:36

Już 25-27 kwietnia 2022 r. w Katowicach odbędzie się 14. edycja Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Zapraszamy na sesję „Zrównoważona produkcja żywności".

Debata „Zrównoważona produkcja żywności” odbędzie się 27 kwietnia 2022 roku w godzinach 11:30-13:00 w ramach EEC 2022 w Katowicach.

Podczas dyskusji porozmawiamy m.in. o unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jaki może być jej spodziewany wpływ na polski sektor spożywczy? Nie jest tajemnicą, że część organizacji rolniczych i branżowych ma poważne wątpliwości na temat konsekwencji wprowadzenia Zielonego Ładu dla Polski. Czy pandemia i wojna w Ukrainie nie powinny opóźnić wdrażania tych ogromnych zmian czy też jest to właśnie dobry moment na przyspieszenie zielonej transformacji?

Poruszymy także tematykę rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego oraz fairtrade - czy jest to nowe must have produkcji spożywczej? Czy produkcja ekologiczna lub bardziej zrównoważona może być dziś opłacalna ekonomicznie? Czy pandemia i inflacja nie zatrzymają rozwoju rynku eko-żywności w Polsce? Porozmawiamy także o gospodarce cyrkularnej w branży spożywczej. 

Nie zabraknie także odniesień do aktualnej sytuacji rynkowej. Sektor spożywczy mierzy się z olbrzymim wzrostem kosztów energii, pracy i opakowań, a rosyjska agresja na Ukrainę dodatkowo podnosi ceny wielu surowców. Z drugiej strony ponad 2 mln uchodźców z Ukrainy, które napłynęły do Polski mogą być szansą dla sektora spożywczego, zarówno jako nowi konsumenci, jak również pracownicy.

Sesja Nowy konsument na rynku spożywczym na EEC 2022

O tym będziemy rozmawiać podczas debaty „Zrównoważona produkcja żywności”, która odbędzie się 27 kwietnia 2022 roku w godzinach 11:30-13:00

W sesji wezmą udział:

· Krzysztof Ciecióra, podsekretarz stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

· Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

· Piotr Her, prezes zarządu, SuperDrob SA

· Karolina Kubara, wiceprezes, Kubara Sp z o.o., współwłaścicielka marki Dobra Kaloria

· Marek Piątkowski, dyrektor generalny, Bewa Sp. z o.o.

· Piotr Romańczuk, dyrektor ds. ochrony środowiska, Grupa Maspex, członek zarządu, Lubella

· Michał Siwek, dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, Bank BNP Paribas

Moderacja: Adam Tubilewicz, zastępca redaktora naczelnego, portalspozywczy.pl

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz