×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Ogórki po koreańsku czy watykańsku? Dwa niebanalne sposoby na to warzywo
Co można zrobić z ogórków? | fot. Shutterstock

Ogórki po koreańsku czy watykańsku? Dwa niebanalne sposoby na to warzywo

Autor: Witold Stech Opublikowano: 29 maja 2023 14:18

Choć na polskie ogórki gruntowe trzeba będzie poczekać do czerwca, na półkach polskich sklepów można już znaleźć rodzime ogórki szklarniowe. Co można z nich zrobić?

Przetwory z ogórków to tradycja obecna niemal w każdym polskim domu, ale nie ma jednego, stosowanego przez wszystkich sposobu ich przygotowania. Najczęściej się je kisi i konserwuje.

Ogórki po watykańsku - przepis

Ta wariacja na temat ogórków w słoikach wyróżnia się przede wszystkim słodkim dodatkiem w postaci rodzynek.

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 2 łyżki soli

zalewa do ogórków:

  • 1 kg cukru
  • pół l octu
  • 1,5 szklanki wody

przyprawy i dodatki na jeden słoik:

  • garść rodzynek
  • ok. 10 ziarenek pieprzu
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki nasion kopru

Jak zrobić ogórki po watykańsku?

Krok 1. Ogórki kroimy na ćwiartki wzdłuż, solimy je i odstawiamy do odsączenia.
Krok 2. Gotujemy zalewę w garnku, na którą składają się cukier, ocet i woda.
Krok 3. Wkładamy do słoików dodatki i przyprawy, następnie ogórki (ciasno). Zalewamy do przykrycia ogórków zalewą.
Krok 4. Pasteryzujemy słoiki do 10 minut.

Rodzynki to niecodzienny dodatek do ogórków. | fot. Shutterstock

Ogórki po koreańsku - przepis

Ogórki po koreańsku to z kolei niebanalna przystawka lub dodatek do dania głównego. Zaskakują swoim pikantnym smakiem i przypadną do gustu miłośnikom ostrości.

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • kilka źdźbeł szczypioru
  • 2 łyżki białego sezamu

Sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka papryki gochugaru
  • ½ łyżeczki suszonego, mielonego czosnku lub cebuli
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku

Papryka gochugaru znana jest również pod nazwą koreańskiego chilli w proszku (gochu - papryczka chilli, garu - proszek). | fot. Shutterstock

Jak zrobić ogórki po koreańsku?

Krok 1. W misce połączyć należy składniki sosu, a po wymieszaniu odstawić na 5 minut.
Krok 2. Na suchej patelni uprażyć sezam i odstawić.
Krok 3. Wzdłuż pokroić ogórka (ze skórką), po czym pod skosem w cienkie połówki plastrów. Przełożyć go do miski.
Krok 4. Szczypior kroimy ukośnie na kawałki o grubości 1 cm.
Krok 5. W moździerzu miażdżymy sezam i dodajemy do sałatki, dokładnie mieszając.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz