Choć na polskie ogórki gruntowe trzeba będzie poczekać do czerwca, na półkach polskich sklepów można już znaleźć rodzime ogórki szklarniowe. Co można z nich zrobić?
Przetwory z ogórków to tradycja obecna niemal w każdym polskim domu, ale nie ma jednego, stosowanego przez wszystkich sposobu ich przygotowania. Najczęściej się je kisi i konserwuje.
Ta wariacja na temat ogórków w słoikach wyróżnia się przede wszystkim słodkim dodatkiem w postaci rodzynek.
Składniki:
zalewa do ogórków:
przyprawy i dodatki na jeden słoik:
Krok 1. Ogórki kroimy na ćwiartki wzdłuż, solimy je i odstawiamy do odsączenia.
Krok 2. Gotujemy zalewę w garnku, na którą składają się cukier, ocet i woda.
Krok 3. Wkładamy do słoików dodatki i przyprawy, następnie ogórki (ciasno). Zalewamy do przykrycia ogórków zalewą.
Krok 4. Pasteryzujemy słoiki do 10 minut.
Ogórki po koreańsku to z kolei niebanalna przystawka lub dodatek do dania głównego. Zaskakują swoim pikantnym smakiem i przypadną do gustu miłośnikom ostrości.
Składniki:
Sos:
Krok 1. W misce połączyć należy składniki sosu, a po wymieszaniu odstawić na 5 minut.
Krok 2. Na suchej patelni uprażyć sezam i odstawić.
Krok 3. Wzdłuż pokroić ogórka (ze skórką), po czym pod skosem w cienkie połówki plastrów. Przełożyć go do miski.
Krok 4. Szczypior kroimy ukośnie na kawałki o grubości 1 cm.
Krok 5. W moździerzu miażdżymy sezam i dodajemy do sałatki, dokładnie mieszając.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.