W tym roku na Open’er Festival znajdowało się ponad 100 punktów gastronomicznych. Niektóre firmy posiadały kilka punktów sprzedażowych. W punktach gastronomicznych obowiązywał całkowity zakaz używania plastikowych i styropianowych naczyń jednorazowych.
W kontekście trendów zdecydowanie kładziemy ogromny nacisk na ekologię oraz promocję żywności wegetariańskiej - informuje organizator festiwalu.
Jak informuje organizator: ze względu na negatywny wpływ produkcji mięsa na środowisko (poprzez zwiększoną emisję gazów cieplarnianych), sukcesywnie zmniejszamy ilość punktów gastronomicznych oferujących dania mięsne. 80 % wystawców ma w swojej ofercie także dania wegańskie i wegetariańskie. Na zapleczach technicznych zdecydowanie ograniczyliśmy użycie wody butelkowanej na rzecz wody dystrybutorów i zdrojów - informuje.
- Prowadzimy na szeroką skalę zbiórkę materiałów do recyklingu. Każdego dnia festiwalu dzięki wytężonej współpracy wolontariuszy EKO oraz ekip sprzątających udaje nam się zebrać większość plastikowych butelek i aluminiowych puszek po napojach, opakowań papierowych i kartonowych. Ponadto na terenie festiwalu ustawiamy dedykowane pojemniki na jednorazowe kubki po napojach, które również po wstępnej segregacji przygotowujemy do oddania do recyklingu. Zebrany materiał trafia na bieżąco do belownic, które kompresują objętość zebranych odpadów. Dzięki temu transport materiałów do recyklingu jest bardziej ekonomiczny, a przede wszystkim ograniczamy emisję dwutlenku węgla i innych szkodliwych substancji do atmosfery. Zbiórka odpadów odbywa się z terenu festiwalu, a także z zaplecza technicznego oraz garderób artystów. W punktach, gdzie napoje są przelewane z butelek szklanych ustawione są specjalne pojemniki na szkło, które są odbierane przez śmieciarki na odpady szklane - zapewnia organizator festiwalu.
- Zeszłoroczna edycja była pierwszą, podczas której całkowicie zrezygnowaliśmy z używania plastikowych słomek, i w tym roku również nie uległo to zmianie. W każdym z trzech punktów Alter Cafe używamy talerzy z trzciny cukrowej, drewnianych sztućców i mieszadełek do kawy. Kubki do kawy wykonane są z papieru oraz biodegradowalnego materiału PLA, wieczka do kubków są również wykonane z PLA - informuje organizator.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.