Oryginalne dania wigilijne i przekąski, które warto spróbować



Fanex - 23 grudnia 2021 13:46


Jedni przyrządzają zupę grzybową, inni nie wyobrażają sobie świąt bez aromatycznego barszczu z uszkami, pierogów czy karpia. Jeśli w tym roku macie ochotę na coś zupełnie innego, podpowiadamy, jakie oryginalne dania wigilijne i przekąski na święta warto wypróbować.

Na wigilijnym stole nie musi pojawiać się wyłącznie sałatka warzywna, a w jej miejsce może być np. sałatka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi i sosem czosnkowym. Charakterystyczny lekko rybny smak sprawia, że świetnie sałatka łączy się z tradycyjnymi daniami polskiej kuchni, a ciekawe dodatki przyciągają uwagę gości i zachęcają do spróbowania czegoś nowego. Składnikami sałatki oprócz kapusty pekińskiej i surimi są: czerwona cebula, świeży ogórek, koperek oraz odrobina soku z cytryny. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CXtRuX7oS1f/}

Dania regionalne w nowym wydaniu

Wigilijne dania regionalne potrafią czasem zaskakiwać. Śledź po kaszubsku znany jest w całej Polsce. A  co powiecie na pierogi z rybnym farszem, śląskiego karpia duszonego w piwie czy podhalańską postną kwaśnicę? Jeśli świętujecie tradycyjnie i oryginalne dania wigilijne w stylu fusion nie spotkają się z ogólną aprobatą, warto wspólnie zastanowić się, jakie dania regionalne wypróbować w tym roku.

Dania regionalne kryją w sobie bardzo ciekawe historie oraz są świetnym sposobem na tradycyjne świętowanie i zarazem odświeżenie świątecznych zwyczajów.

{media;13168;;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/31/68/013168.jpg;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/31/68/013168_r0_940.jpg}

Nie tylko Wigilia, czyli proste przekąski na święta

Suto zastawiony stół zachęca do ciągłego biesiadowania, jednak przesada może skutkować solidną niestrawnością. W końcu przychodzi taki moment, gdy wszyscy mają już dosyć jedzenia. Warto zatem przygotować przekąski na święta i serwować je gościom oraz domownikom, którzy chętnie przekąszą coś niewielkiego. W tej roli doskonale sprawdzą się na przykład wytrawne tarty, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

W pierwszy dzień świąt możesz przygotować coś lżejszego – wegetariańska tarta ze szpinakiem i kozim serem oraz sosem na bazie musztardy sarepskiej i miodu będzie miłą odmianą. Jako przekąski na święta polecamy także wszelkiego rodzaju wrapy, na przykład z łososiem i delikatnym serkiem.

Słodkie tarty to z kolei interesująca alternatywa dla tradycyjnego sernika czy makowca – jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj tartę makową z czekoladą i wiśniami. Uważaj jednak: potrafi błyskawicznie zniknąć ze stołu!

{instagram;https://www.instagram.com/p/CXlgrFoIRTE/}

Poncz świąteczny – rozgrzewający napój w sam raz na wigilię

Oryginalny poncz był korzennym napojem z Indii na bazie pięciu składników: herbaty, cukru, wina, cytryny i innego owocu. Obecnie kojarzymy go przede wszystkim z napojem alkoholowym serwowanym w dużej wazie. W wersji bezalkoholowej poncz świąteczny może natomiast pojawić się na wigilijnym stole wraz z kompotem lub rozgrzewać zmarzniętych gości, którzy pojawili się wraz z pierwszą gwiazdką.

Jak przygotować oryginalny poncz świąteczny, który będą mogli wypić także najmłodsi członkowie rodziny? Wykorzystajcie indyjskie receptury i zaparzcie mocną czarną herbatę. Zagotujcie wodę i dodajcie do niej korzenne przyprawy wedle uznania, a następnie dolejcie sok żurawinowy i jabłkowy oraz herbatę. Pokrójcie w ćwiartki pomarańcze, cytryny i jabłka oraz dodaj do wywaru, a na końcu dopraw całość miodem.

Taki poncz smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i z dodatkiem kostek lodu oraz kulek żelowych.