Grecki dip tzatziki jest świetnym dodatkiem m.in. do dań duszonych oraz z grilla i idealnie komponuje się chociażby z burgerami, sałatkami, szaszłykami. Jak zrobić oryginalne greckie tzatziki?
Tzatziki to popularny grecki dip na bazie jogurtu, charakterystyczny dla kuchni Europy Południowo-Wschodniej i Bliskiego Wschodu. W Turcji podobnym sosem jest cacık, a w wielu krajach bałkańskich taratar.
W Grecji tzatziki są podawane jako meze (także mezze, mezé), czyli wybór dań przekąskowych (podobnych do włoskich antipasti i hiszpańskich tapas). Podobnie rzecz ma się z wariacjami bałkańskimi i tureckimi. W kwestii spożywania - to samodzielny posiłek albo też część większego posiłku, a także sos do kanapek z gyrosem lub souvlaki.
Tzatziki robi się z przecedzonego jogurtu (zwykle z mleka owczego lub koziego) zmieszanego z poszatkowanymi drobno ogórkami odciśniętymi z soku, roztartym lub sproszkowanym czosnkiem, solą, oliwą z oliwek,
Czasem tzatziki robi się także z octem winnym, sokiem z cytryny, pieprzem, koperkiem, miętą lub pietruszką. W niektórych przepisach pojawiają się także biała papryka i feta.
Krok 1. Przepuść czosnek przez praskę i dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Krok 2. Obierz ogórek i zetrzyj go. Dobrze odciśnij, aby pozbyć się wody.
Krok 3. Ubij jogurt w misce, a następnie dodaj pastę czosnkową, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj ogórek i ponownie wymieszaj.
Krok 4. Dodaj małą ilość oliwy z oliwek.
Krok 5. Opcjonalnie: dodaj ocet oraz 2 łyżeczki świeżego koperku i dobrze wymieszaj.
Krok 6. Przed podaniem odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.