Partnerzy portalu
Orzeźwiająco, pysznie, sezonowo... czyli co prawdziwy #foodie będzie jadł i pił w czerwcu Co warto spróbować w czerwcu?; fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

Orzeźwiająco, pysznie, sezonowo... czyli co prawdziwy #foodie będzie jadł i pił w czerwcu

Znoszenie obostrzeń to więcej przestrzeni do konsumpcji, imprez i spotkań. W czerwcu warto odpalić grilla i wrzucić na ruszt nie tylko mięsa, ale także bardziej lekkostrawne potrawy. W tym celu można pokusić się o użycie sezonowych warzyw i owoców, których obecnie pełno na straganach. Zapijemy to orzeźwiającym szprycerem!

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 02 czerwca 2020 09:09

Na ruszt!

Sezon grillowy rozpoczyna się corocznie wraz z nadejściem majówki, ale w tym roku - ze względu na pandemię i znoszone obostrzenia - jego szczytu możemy spodziewać się w czerwcu. Szczególnie, że przed nami długi weekend (11-14.06) związany ze świętem Bożego Ciała. To wtedy Polacy ruszają na Mazury, w góry, nad morze, albo po prostu na działki, aby razem z rodziną i znajomymi świętować rozpoczęcie sezonu grillowego. Co w tym sezonie wrzucimy na ruszt? Na pewno znakomitą wołowinę i inne mięsa, ale nie zabraknie także przepisów i inspiracji roślinnych:

View this post on Instagram

Czy są tu fani grillowania?🔥 Ja osobiście jestem fanką i w sezonie wiosenno-letnim bardzo często przygotowuję dania z grilla. Dziś mam dla Was pomysł na przepyszną sałatkę z grillowanym serem camembert oraz kolorowe szaszłyki. Oprócz sera, który grillujemy z obu stron potrzebujemy: -rukolę -garść orzechów włoskich -jedną gruszkę -kawałek ogórka -żurawinę -sos-trochę miodu, musztardy, zioła prowansalskie, sól. Szaszłyki to Wasza inwencja twórcza!🍡🍗🍤🥒 Ja najczęściej robię je z kurczakiem, ale jeśli nie jecie mięsa to te z samych warzyw lub z dodatkiem ryby też są rewelacyjne! Mięso przyprawiam ulubioną przyprawą curry, ziołami i ostrą papryką, dodaję trochę jogurtu i mieszam. Nadziewam na patyczki naprzemiennie z papryką, cebulą, cukinią.  Zawsze grilluję je na tacce aby nie przywarły do rusztu. A Wy macie swoje ulubione dania z grilla? Napiszcie w komentarzu, chętnie się zainspiruję🥰 Jeśli planujecie przygotować grilla to wszystkie niezbędne składniki i akcesoria takie jak osprzęt, brykiet, kratki do ryb czy ekologiczne talerzyki znajdziecie w sklepach Carrefour. Duży wybór i wszystko w jednym miejscu. Życzę Wam miłego i smacznego grillowania😍💚🔥 _______ @carrefourpolska #carrefourpolska #grill #grillowanie #barbecue #szaszłyki #camembert #zdrowegrillowanie #zdrowejedzenie #wiosna #lato #salat #salad #zdrowasałatka #healthysalad #zdrowyobiad #obiad #lunch #grilltime #dinner #pomysłnagrilla

A post shared by Sara (@sara_haj) on

Straganowy zawrót głowy

Wyprawa na targ wydaje się być egzotyczną podróżą! Bogactwo zapachów i kolorów zainspiruje każdego foodie do wyczarowania wspaniałych potraw. Pośród sezonowych możemy wybierać spośród nowalijek, botwiny, szparagów, młodej kapusty, rabarbaru, groszku cukrowego, kalafiorów czy kwiatów cukinii.

View this post on Instagram

Pokochałyśmy ten chłodnik i Wy też pokochacie! 💜 15 minut roboty, niecałe 100 kcal w jednej duuużej porcji. No bajka! W smaku jest świeży, buraczany, mniam 😋 Lećcie do biedry albo lidla po pęczek botwinki i róbcie to cudo💕 Przepis mam od mamy mojej koleżanki, która jest mistrzynią takich przysmaków 😘 . 🔪Składniki (2 duże porcje po 97 kcal) 📍pęczek botwinki 📍5 rzodkiewek (80g) 📍pół ogórka (100g) 📍pęczek koperku 📍kefir (szklanka ok. 200 ml) 📍2 szklanki wody 📍2 łyżki soku z cytryny 📍sól, pieprz, wegeta naturalna do smaku . 🔪Liście i łodygi botwinki kroimy bardzo drobno, buraczki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Buraczki gotujemy w 2 szklankach wody z cytryną przez 15 minut, po tym czasie dodajemy łodygi i liście i gotujemy jeszcze 10 minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i wegetą. Po tym czasie garnek odstawiamy do ostudzenia. Zupa musi już mieć wyrazisty smak. Ogórka, rzodkiewkę ścieramy na tarce na grubszych oczkach, koperek drobno kroimy. Gdy zupa wystygnie dodajemy do niej kefir i starte warzywa. Podaje z jajem na twardo🍳 . #chłodnik #botwinka #barszcz #buraki #fit #zdrowo #jemzdrowo #zdrowojem #wiosna #obiad #kalorie #fitprzepisy #domowo #domowejedzenie #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowyobiad #zdrowejedzenie #redukcja #zostańwdomu #kolorowo #kolorowytalerz #kolacja #wiemcojem #zupa

A post shared by Będzie jedzone🍗🍰 (@bedziejedzone) on

Potęga owocowej słodyczy

Truskawki, rabarbar, porzeczki, czereśnie, agrest... Początek sezonu owocowego to prawdziwe święto dla miłośników deserów. Ciasta, torty, musy, kompoty, puddingi z owocami - to obowiązkowa przekąska nadchodzącego lata!

View this post on Instagram

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął, więc czas wykorzystać te pyszności do rozmaitych przepisów. Dziękuję Wam za udział w ankiecie, którą przeprowadziłem wczoraj w Insta Stories, prawie 400 osób chce mój przepis na galette z truskawkami ♥️🙈 Cieszę się ogromnie, częstujcie się i bon appétit! _______ Galette z truskawkami i kremem migdałowym Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 110 g zimnego masła 1-2 żółtka _____ Krem migdałowy: 50 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 2 łyżki rumu laska wanilii _____ Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Dodaj żółtka i szybko uformuj ciasto, jeśli będzie za suche dodaj 1-2 łyżki wody lub jogurtu. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki okrągły placek, ok 3 mm grubości. Nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem. _____ Krem migdałowy: masło wymieszaj z cukrem. Dodaj jajko, mielone migdały oraz rum i wymieszaj. Posmaruj placek warstwą kremu zostawiając 3 cm czystych brzegów. Truskawki pokój w plasterki i ułóż na kremie tak, aby częściowo nachodziły na siebie. Czyste brzegi placka zawiń i przykryj częściowo truskawki dookoła. Laskę wanilii przetnij na pół wzdłuż i połóż na truskawkach. _____ Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 25-30 min, lub do momentu, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. _______ #davidgaboriaud #frenchchef #galette #strawberrygalette #strawberries #strawberry #pastry #baking #bakingtime #tart #almondcream #pie #strawberrypie #sweet #dessert #homebaking #food #foodlovers #foodphotography #foodphoto #easyrecipe #stayhome #homemade #comfortfood #frommykitchen #tarta #deser #truskawki #wypieki #cośfrancuskiego

A post shared by David Gaboriaud (@davidgaboriaud) on

Orzeźwienie przez bąbelki

W restauracjach i na plenerowych imprezach, które na pewno przed nami, nie może więc zabraknąć orzeźwiających drinków. Jeszcze nie dawno na imprezach królowało prosecco. Hitem lata 2019 były natomiast szprycery - bąbelkowe drinki rodem z Włoch. We Włoszech najpopularniejszy drink pijany w czasie aperitifu to Aperol Spritz, który bazuje na słodkim, 11 proc. likierze z gorzkich pomarańczy, rabarbaru oraz ziół, a dodawany do niego są prosecco, woda sodowa, kostki lodu i plasterki pomarańczy.

 W tym roku możemy liczyć na liczne wariacje dotyczące szprycerów:

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.