×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Owoc kaki: Jak go jeść?
fot. unsplash

Owoc kaki: Jak go jeść?

Autor: horecatrends.pl Opublikowano: 11 września 2023 14:37 | Zaktualizowano: 11 września 2023 16:30

Owoc kaki (persymona) to pyszna, słodka i pełna witamin przekąska. Jak go jeść?

Kaki: Co to za owoc?

Kaki to pomarańczowy owoc o słodkim, soczystym miąższu i lekko jędrnej skórce. Inna jego nazwa to: persymona. Owoc pochodzi z Chin i jest chwalony za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Owoce kaki zawierają m.in. bardzo duże ilości witaminy C, A, beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny oraz kryptoksantyny, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. 

Owoc kaki: Jak go jeść?

Owoc kaki należy najpierw oddzielić od liści. Po odrywaniu liści z góry, owoc należy umyć.

Kaki ma cienką skórkę. Jest ona wprawdzie jadalna, ale zwykle nie jest spożywana. Możemy ją obrać i pokroić owoc lub przekroić owoc na pół i wydrążać od środka łyżeczką (jak kiwi). Po przekrojeniu owocu zobaczymy charakterystyczną gwiazdkę w środku.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz