Owoc kaki (persymona) to pyszna, słodka i pełna witamin przekąska. Jak go jeść?
Kaki to pomarańczowy owoc o słodkim, soczystym miąższu i lekko jędrnej skórce. Inna jego nazwa to: persymona. Owoc pochodzi z Chin i jest chwalony za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Owoce kaki zawierają m.in. bardzo duże ilości witaminy C, A, beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny oraz kryptoksantyny, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu.
Owoc kaki należy najpierw oddzielić od liści. Po odrywaniu liści z góry, owoc należy umyć.
Kaki ma cienką skórkę. Jest ona wprawdzie jadalna, ale zwykle nie jest spożywana. Możemy ją obrać i pokroić owoc lub przekroić owoc na pół i wydrążać od środka łyżeczką (jak kiwi). Po przekrojeniu owocu zobaczymy charakterystyczną gwiazdkę w środku.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.