Partnerzy portalu
Owoce morza i ryby najczęstszymi wyborami na kolację walentynkową (wideo) Owoce morze i ryby najczęstszymi wyborami na kolację walentynkową (wideo) / fot. PTWP

Owoce morza i ryby najczęstszymi wyborami na kolację walentynkową (wideo)

Przed nami wyjątkowy weekend. W sobotę ostatki, w niedzielę walentynki. Niestety gastronomia pozostaje ciągle zamknięta. Jak uprzyjemnić sobie te dni pod kątem kulinarnym mówi w rozmowie z serwisem horecatrends.pl kucharz David Gaboriaud.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 13 lutego 2021 08:53

Walentynkowe wsparcie gastro

Na pewno w walentynki nadal będziemy wspierać gastro. Większość Polaków jest już wyedukowanych w tej kwestii i rzeczą naturalną jest dla nich zamawianie jedzenia do domu. Widać tutaj trend do zamawiania sushi, ponieważ jest to jedzenie, które łatwo spakować na wynos, wysłać i zostaje ono w całości dostarczone w przeciwności do innych potraw, które np. potrafią się wychłodzić w podróży. Walentynki też pokazują, że restauracje wyszły naprzeciw i przygotowały fajne menu, może nie fine dining, ale menu dopracowane, ciekawe potrawy, które będą miłą odskocznią od tego, co jemy na co dzień. Z racji, że nie możemy spędzić walentynek w lokalu, restauracje wymyślimy zestawy, dzięki którym możemy sami przygotować kolację w domu. Dostajemy w partiach np. kawałek polędwicy wołowej, warzywa, sos i za pomocą aplikacji lub poprzez specjalny kod, ewentualnie na profilu restauracji znajdujemy film, w którym szef kuchni pokazuje, jak krok po kroku przygotować danie. Może być także połączenie na żywo z restauratorem. Są to bardzo ciekawe rozwiązania, które pojawiły się niedawno. Bardzo fajne, kreatywne podejście restauracji.

 Jak filetować ryby, jakie wino do ostryg?

Na swoim profilu na Instagramie zapytałem moich obserwujących o to, co chcieliby zjeść na walentynki? Pojawiły się ciekawe odpowiedzi. Dużo było w nich owoców morza, które nie wydają się być czymś bardzo „wow”, ale dla mnie jest to pozytywne zaskoczenie, ponieważ do tematu owoców morza i ryb, które pojawiają się na moich warsztatach, ludzie podchodzą sceptycznie. Trochę się ich boimy, bo nie wiemy, jak otwierać ostrygi, jak filetować ryby, a biała ryba musi być bez ości. Zauważyłem też, że sporo Polaków odchodzi od mięsa i idzie w kierunku właśnie ryb i owoców morza. Stąd też w odpowiedzi na moją sondę pojawiły się zapytania o krewetki, ciekawą rybę, tatar z tuńczyka lub łososia, filet z białej ryby w fajnym sosie, ostrygi z dodatkami, z jakim winem je łączyć.

Kręciliśmy się wokół tematów, które są bliskie memu sercu, ponieważ we Francji kultura jedzenia owoców morza jest bardzo popularna. I to było bardzo miłe zaskoczenie dla mnie. W odpowiedzi na zapytania obserwujących zaproponowaliśmy różne przepisy jak np. sos mignonette do ostryg, sos na bazie szalotek, pieprzu i octu – bardzo proste, bo też szukałem takich rozwiązań, które są naprawdę proste i wymagają maksymalnie pięciu składników. A ostrygi na szczęście można obecnie kupić w internecie, dużych sklepach czy w sklepach wyspecjalizowanych z rybami.

W naszej sondzie zauważyliśmy też trend na lekkie dania jak np. sałatki. Dużo było deserów czekoladowych. Natomiast mało było elementów afrodyzjakowych, a wiem, że walentynki kojarzą się z tym. Głównie pojawiały się owoce morza i ryby, sałatki, coś lekkiego, desery czekoladowe. Pojawiło się kilka przypadków wołowiny dobrej jakości lub steka. Widać zainteresowanie lepszymi produktami i składnikami. To też jest moja filozofia, że lepiej zjeść lepszy produkt rzadziej i w mniejszej ilości, ale mieć przyjemność z tego i pracować na super składnikach. I tak będziemy dalej robić, przygotowując posty z przepisami na walentynki na słodko lub wytrawnie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.