Partnerzy portalu
Pączek niejedno ma imię. 9 inspiracji z Instagrama fot. unsplash.com / Canva

Pączek niejedno ma imię. 9 inspiracji z Instagrama

Instagram "spuchł" od pączków! Swoje przepisy, patenty i tłustoczwartkowe osiągnięcia zamieszczają wszyscy influencerzy - nie tylko ci kulinarni! Zrobiliśmy dla Was krótki przegląd.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 28 lutego 2019 10:17

Staropolskie przysłowie głosi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, smacznych pączków nasmażyła". Tradycja jedzenia słodkich pączków w Polsce pojawiła się już około XVI wieku. Na początku różniły się one od tych, które jemy obecnie. W środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał, a ten, kto trafił na taki "szczęśliwy" pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Teraz pączki mogą być nadziewane i posypywane właściwie wszystkim! Sprawdziliśmy w jakiej wersji serwują je instagramowi influencerzy!

1. Pączki ziemniaczane z twarogiem i bekonowym cukrem

2. Oponki twarogowe

3. Z różową czekoladą

4. Lody w pączku

5. Wegańskie paczki z waniliowym budyniem 

6. Pieczone fit donuty od trenera

View this post on Instagram

🍩 🍪 😍 🍩 🍪 😍 🍩 🍪 😍 🍩 🍪 ⬇️ A Ty ile pączków/ donutów wciągniesz w Tłusty Czwartek?? 🐷 Ja zjem 9 bez większych wyrzutów sumienia! 🤩 💫 🍩‼️ Pieczone FIT DONUTY ‼️🍩 Przepis genialny w swej prostocie! 👌😇 💫 Bez cukru, masła, glutenu i laktozy! 🚫 Mają 5 razy mniej tłuszczu niż tradycyjne… ...więc można ich zjeść 5 razy więcej! 😅🐷 A najlepsze jest to, że smakują KOZACKO! 🤤 💫 ☑️ Wartości odżywcze w 1 szt: Białko: 4,4g Tłuszcze: 2,4 Węglowodany: 13,3 Kalorie: 90 💫 ☑️ Składniki na 10 małych donutów: – 125g mąki ryżowej – 35g odżywki białkowej (u mnie wanilia) – 20g oleju kokosowego – pół banana (60g) – 15g miodu/ syropu z agawy – 180ml mleka roślinnego/ krowiego – pół łyżeczki proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej 💫 ☑️ Przygotowanie: 1) Przygotowanie fit donutów to 15 minut. Do naczynia wrzucamy składniki suche (mąkę, odżywkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu lądują składniki mokre (olej kokosowy, banan, syrop z agawy i mleko) – dokładnie blendujemy. Następnie zawartość pierwszej miseczki blendujemy z drugą i masa na donuty gotowa. 2) Masę wlewamy do formy na donuty (u mnie forma silikonowa, donuty o średnicy 6cm) do połowy wysokości. Forma ląduje na 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W przypadku większych foremek czas może być nieco dłuższy. Gotowe donuty odstawiamy do przestygnięcia. 3) Dekorujemy według uznania. U mnie 3 rodzaje. Pierwsze z masłem orzechowym i orzechami, drugie z czekoladą gorzką, trzecie z lukrem kokosowym (35g kremu kokosowego + 10g miodu + 5g wiórków). Wrażanie PIORUNUJĄCE! 🤩 💫 #donuts #pączki #fitdonuts #fitpączki #tłustyczwartek #protein #fitprzepisy #fitfood #fitfoodporn #fitfoodie #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #zdroweodżywianie #fitnesslife #healthyfood #healthylifestyle #absaremadeinthekitchen

A post shared by 🏆MrFit-Trener, Łukasz Gąsiński (@mrfit_trener) on

7. Pączki z batatów pieczone w piekarniku

8. Ekspresowe pączki z piekarnika (no sugar, gluten free) 

View this post on Instagram

Happy Thursday 😍😍😍(🇬🇧below) dla kogo FIT paczki? 😁😁😁 ekspresowe paczusie z piekarnika (no sugar, gluten free) to jest to🙈❤️❤️❤️ Mozna wcinac bez wyrzutow, bez ograniczen i sa przepyszne😻😻😻 I co najwazniejsze nie ida w boczki😁😁😁 wczoraj byly 2-gie urodzinki mojej ksiezniczki Lauri🎂🎉🎉🎉🎁💗💗💗 ale dzieciaki szybko rosna🙈😁😁😁 Kochani Milego dnia😘❤️❤️❤️ . . Ekspresowe FIT paczki z piekarnika (no sugar): - 2 szklanki mąki bezglutenowej (po jednej maki ryzowej i owsianej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli himalajskiej - 4 lyzki oleju kokosowego - 2 jajka ( z siemienia lnianego lub tradycyjne jajo) - 1/2 szklanki syropu z agawy (lub inne slodzidlo) - niepelna 1 szklanka jogurtu Twojego wyboru (ja uzywam kokosowego) -1 lyzka octu jabłkowego - szczypta MILOSCI . Polacz mokre składniki (bez octu), dodaj wszystkie suche skladniki i wszystko zmieszaj. Dodaj lyzke octu. Ciasto powinno miec gesta konsystencje. Piecz 7-9 minut w temperaturze 210 stopni Celcjusza w foremce na donaty. . 🇬🇧Happy Thursday 😍😍😍 who joins me for those FIT donuts (NO SUGAR, Gluten free) 😻😻😻 we have Fat Thursday today in Poland so is my healthy alternative😁😁😁You can eat it without regrets and is soooo yummy 😍😍😍 happy bday to my baby girl Laura🎂🎉🎉🎉🎁💗💗💗 she is 2 already yaay😁😁😁Recipe anyone? Have a lovely day😘 love❤️❤️❤️ . #f52grams #cake #pączki #tłustyczwartek #donut #donuts #baking #cookies #chocolate #brownies #breakfast #foodstyling #dairyfree #fitfood #cleaneating #foodlover #healthyfood #feedfeed #foodie #thrivemags #foodpics #foodphotography #healthyeating #eeeeeats #zdrowo #bestofvegan #śniadanie #vegan #ewachodakowska #dessert @chodakowskaewa @kayla_itsines @thefeedfeed @bestofvegan @letscookvegan @thefeedfeed.baking @thrivemags

A post shared by AGA🌱eat healthy without limits (@mrs_kitchen_fairy) on

9. Donut a'la snickers

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.