×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Pączek wyzwań się nie boi. Może być kanapką z turecką watą cukrową
Pączek-kanapka z turecką watą cukrową z Cafe Byfyj na Nikiszowcu. Zdjęcia: Foodnotes Studio

Pączek wyzwań się nie boi. Może być kanapką z turecką watą cukrową

Autor: Katarzyna Gubała Data: 04 lutego 2022 08:30 | Aktualizacja: 03 lutego 2023 08:46

Doskonale znany pączek okazuje się być bardzo inspirującym obiektem. W Cafe Byfyj furorę robią pączki-kanapki. W tym sezonie zachwyca ten z turecką watą cukrową "pismaniye" na górze.

Piekarnia Michalski na katowickim Nikiszowcu działa od ponad 30 lat i słynie z wypieków piekarniczych, ale i pączków. W okresie około tłustoczwartkowym zainteresowanie pączkami od Michalskich sięga zenitu. Potężne kolejki chętnych nabyć tradycyjne pączki ustawiają się we wszystkich pięciu lokalach pod marką Piekarni Michalski. Klasyki to pączki nadziewane różą, eko wiśnią, z kajmakiem i śmietaną oraz adwokatem w białej czekoladzie.

Pączek-kanpka to już deser z klasą

Trzy lata temu obok dobrze radzących sobie tradycyjnych pączków pojawiły się pączki-kanapki, które są dostępne głównie w Cafe Byfyj, kawiarni-bistro na Nikiszowcu w Katowicach należącej do Agnieszki Michalskiej, trzeciego pokolenia właścicieli piekarni. Wymyślone przez nią pączki-kanapki przełożone są szlachetnymi kremami, a na ich górnej połowie znajdują się m.in. liofilizowane lub świeże owoce. To wynosi pączka na zupełnie inny poziom - staje się deserem premium.

- Najpopularniejszym jest pączek-kanapka z mascarpone i świeżymi malinami w środku, pokryty białą czekoladą i owocami liofilizowanymi - malinami lub czereśniami oraz pistacjami - mówi horecatrends.pl Agnieszka Michalska.

Na tego pączka do Cafe Byfyj ściągają nie tylko mieszkańcy Katowic, ale jego rywalem w tym sezonie może zostać pączek-kanapka z turecką watą cukrową ''pismaniye''.

- Ten pączek-kanapka przełożony jest konfiturą z eko wiśni oraz kremem na bazie mascarpone z chałwą. Górna połowa pączka zanurzona została w mlecznej czekoladzie, a na samą górę trafia turecka wata cukrowa ''pismaniye'' - opowiada właścicielka Cafe Byfyj.

Delikatna, krucha pismaniye jest obok chałwy i baklawy jedną z najbardziej znanych i lubianych tureckich słodyczy. Powstaje z prażonych na maśle mąki pszennej i cukru z dodatkami smakowymi np. wanilią, kakao czy orzechami. 

Pinacolada i pączek jak od jubilera

Okazuje się, że pączki można też łączyć z takimi owocami jak ananas czy kokos. Pączek-kanapka Pinacolada pokryty jest ''lukrem'' z mleka skondensowanego z kokosem, a wykończono go kawałkami liofilizowanego ananasa. Zaś lawendowy pączek-kanapka zwieńczony został świeżymi jeżynami i kokosowymi płatkami. Pączki-kanapki kosztują 14-16 zł.

Są też w Cafe Byfyj pączki, które nie są efektownymi kanapkami, ale i tak wyglądają jak wyrób biżuteryjny, a nie poczciwy, tradycyjny pączek - przykładem jest: pączek z kremem z pomarańczy sycylijskich.

- Ten pączek jest limitowany. Będziemy go robić w zależności od dostępności do czerwonych, sycylijskich pomarańczy. Nadzienie powstaje z soku z czerwonych pomarańczy i kremu angielskiego, które tworzą swojego rodzaju pomarańczowy curd. Pączek ten jest obtaczany w cukrze ze skórką pomarańczową i ozdobiony plasterkiem suszonej pomarańczy - wyjaśnia Agnieszka Michalska.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz