Pandemia sprzyja rynkowi eko żywności



www.horecatrends.pl - 25 maja 2021 16:58


Sektor żywności ekologicznej od kilku lat notuje wzrosty. Tej tendencji nie zachwiała pandemia koronawirusa. Wręcz przeciwnie. - Pandemia służy rynkowi bio - zapewnia prezes Bio Planet.


Konsumenci są coraz bardziej świadomi, chętniej i bardziej świadomie czytają etykiety produktów spożywczych. Epidemia koronawirusa przyspieszyła ten trend.

Koronawirus służy żywności ekologicznej

- W początkowych miesiącach pandemii wyraźnie wzrósł popyt np. na cebulę, czosnek czy sok z aceroli, które zostały przez konsumentów uznane za produkty sprzyjające zachowaniu dobrego zdrowia - mówi Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet

Sporą popularnością, w pierwszych miesiącach pandemii, cieszyły się także mąki, drożdże oraz mieszanki do wypieku pieczywa.

- Polski rynek żywności ekologicznej rośnie, w naszej ocenie, około 10 proc. rocznie i jest to zgodne z ogólnoświatowymi trendami. Perspektywy rynku polskiego są bardzo dobre, ponieważ ciągle udział żywności ekologicznej w żywności ogółem pozostaje w Polsce na bardzo niskim poziomie (około 0,5 proc.) w stosunku do krajów Europy Zachodniej, w których udział ten wynosi z reguły kilka procent - mówi prezes Bio Planet.

Więcej czytaj na www.portalspozywczy.pl