Partnerzy portalu
Pandemia wpłynęła na zwyczaje żywieniowe pracowników Pandemia wpłynęła na codzienne zwyczaje żywieniowe pracowników; fot. shuttterstock

Pandemia wpłynęła na zwyczaje żywieniowe pracowników

Ponad jedna trzecia badanych przez ABR SESTA i Fitness Catering przyznaje, że podczas pandemii częściej zamawia jedzenie na wynos.

Autor: horecatrends.pl Data: 13 maja 2021 11:20
  • Pandemia zwiększyła częstotliwość zamawiania gotowego jedzenia.  Częstotliwość zamawiania posiłków zwiększyła się bardziej zauważalnie wśród osób pracujących wyłącznie zdalnie (44%)
  • Część pracowników (28%) przyznaje, że jest zmęczona zakupami i gotowaniem
  • 68% badanych deklaruje, że zdrowe odżywianie jest dla nich ważne lub bardzo ważne, a 43% jest zdania, że najlepiej korzystać z rozwiązań przygotowywanych przez dietetyka

Po roku od pojawienia się pierwszego potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 w Polsce sprawdzono, jak pandemia wpłynęła za zwyczaje żywieniowe Polaków.

– Praca zdalna, hybrydowa, ograniczenia dotyczące spotkań, zamykane szkoły i przedszkola - to wszystko w największym stopniu wpłynęło na osoby aktywne zawodowo. Zapytaliśmy 800 pracujących Polek i Polaków co i w jakim stopniu zmieniła pandemia w ich odżywianiu, jak pandemia wpłynęła na ich pracę, motywacje, samopoczucie – mówi dr Paweł Jurowczyk, Senior Strategic Project Manager z ABR SESTA

Pandemia wpłynęła na codzienne zwyczaje żywieniowe pracowników. Po pierwsze zwiększyła się częstotliwość zamawiania gotowego jedzenia. Zjawisko to dotyczy w zasadzie wszystkich grup wiekowych – najwyższe jest w grupach 18-24 (48%) oraz 25-34 lat (39%), najniższe wśród osób 55+, ale nawet w tej grupie odsetek częściej zamawiających jedzenie na wynos jest równy 24%. Nie bez znaczenia jest ocena własnej sytuacji finansowej – osoby oceniające ją najlepiej znacznie częściej zamawiają posiłki (54%). Częstotliwość zamawiania posiłków zwiększyła się bardziej zauważalnie wśród osób pracujących wyłącznie zdalnie (44%) niż wyłącznie w biurze (31%). Obecnie 55% pracowników przyznaje, że korzysta z oferty gotowych posiłków, przy czym 50% – raz gotuje, raz zamawia, 45% zawsze przygotowuje w domu posiłki lub przygotowuje je ktoś z domowników a 5% – korzysta wyłącznie z zakupionych dań.

Po drugie – część pracowników (28%) przyznaje, że jest zmęczona zakupami i gotowaniem, odsetek ten rośnie w przypadku kobiet (32%) oraz respondentów w wieku 25-34 lata (35%). Nieco częściej zakupami i gotowaniem są zmęczone osoby pracujące wyłącznie zdalnie (32%) lub hybrydowo (31%).

Jednocześnie 68% badanych deklaruje, że zdrowe odżywianie jest dla nich ważne lub bardzo ważne, a 43% jest zdania, że najlepiej korzystać z rozwiązań przygotowywanych przez dietetyka. Mimo iż połowa badanych (51%) uważa, że samodzielne przygotowanie zdrowej diety jest czasochłonne, a co trzeci (35%) – że jest trudne, zdecydowana większość (85%) badanych codzienne posiłki przygotowuje we własnym zakresie, w domu. Wysoki jest jednak odsetek osób, które decydują się na gotowe posiłki – czy to zamówione z restauracji, przygotowane przez firmę cateringu dietetycznego czy kupione w sklepie po drodze do pracy.

– Z wyników naszego poprzedniego badania z okazji Dnia Wegetarianizmu we wrześniu ubiegło roku na ogólnej, reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków wynika, że z diet pudełkowych korzystało 2% osób aktywnych zawodowo. Odsetek zamawiających posiłki wyniósł wtedy od 2% wśród mieszkańców małych miejscowości, do 4% wśród mieszkańców największych polskich miast. Wyniki obecnego badania pokazują, że to już 8% aktywnych zawodowo mieszkańców miast, a statystyki dotyczące wielkości miejscowości są dwukrotnie większe – dodaje dr Paweł Jurowczyk

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.