Partnerzy portalu
Paweł Gałecki o łączeniu polskich i włoskich smaków (wywiad) Paweł Gałecki, fot. materiały prasowe

Paweł Gałecki o łączeniu polskich i włoskich smaków (wywiad)

24 października w Mediolanie rozpoczyna się siódma edycja Barilla Pasta World Championship. Polskę będzie reprezentować Paweł Gałecki, na co dzień pracujący w restauracji Piano w Lublinie, z którym porozmawialiśmy przez wylotem do Włoch.

Autor: Horecatrends.pl Data: 24 października 2018 12:49

W mistrzostwach, które odbędą się po raz siódmy, 18 szefów kuchni z różnych krajów będzie konkurować o tytuł Master of Pasta. Paweł Gałecki w trakcie konkursu przygotuje "Bite of summer" – Barilla Bavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie. Danie, które doskonale wpisuje się w tegoroczny trend kulinarny Eat Positive. W minionym tygodniu mieliśmy okazję spróbować tych pyszności i zadać autorowi kilka pytań.

Pawle, skąd pomysł na udział w konkursie Barilla Pasta World Championship? 

Paweł Gałecki: Od blisko trzech lat startuję w różnych konkursach kulinarnych. A zakwalifikowanie się do Barilla Pasta World Championship było jedną z nagród, którą otrzymałem w konkursie Arte Culinaria Italiana w Rzeszowie w ubiegłym roku. Jako jedyny dostałem szansę wzięcia udziału i wyjazdu do Włoch. Jest to dla mnie ogromne wyróżnienie, ponieważ po raz pierwszy biorę udział w tak prestiżowym konkursie, co oczywiście stanowi duże wyzwanie, ale jednocześnie bardzo się cieszę, że mogę zaprezentować swoje umiejętności.

W daniu, które przygotowałeś zaskoczyło mnie dosyć oryginalne połączenie ogórka z makaronem. Skąd taki pomysł?

Poprzez dodanie ogórka do potrawy, chciałem wprowadzić element świeżości. Danie przygotowywałem w trakcie lata, kiedy mieliśmy dostęp do pysznych i świeżych ogórków. Chciałem wpleć coś nowego, żeby makaron nie był takim tradycyjnym i wyróżniał się na tle pozostałych. Starałem się ominąć smażenie makaronu, a przy tym chciałem pokazać Polskę, stąd też ogórek i ziemniaki w postaci piany wśród składników a do tego pesto i tradycyjny makaron. Takie połączenie polskich i włoskich smaków.

Konkurs Pasta World Championship będzie trwał dwa dni. Opowiedz proszę o tym, co dokładnie będzie się działo.

W trakcie pierwszego dnia 18 kucharzy zmierzy się w konkursie na najlepsze, autorskie danie makaronowe, które ma nawiązywać do hasła „Masters of Joy”. Będziemy rywalizować w parach, które zostały wcześniej wylosowane. Moim przeciwnikiem będzie reprezentant Emiratów Arabskich.

W następnym etapie najlepszych dziesięciu ma przygotować potrawę, wybierając ze specjalnej spiżarni produkty, których wcześniej nie znali. Do finału przejdą dwie osoby, których zadaniem będzie przygotowanie w oryginalny sposób spaghetti al pomodoro.

Która część konkursu będzie dla Ciebie największym wyzwaniem?

Myślę, że etap drugi, gdzie z ograniczonej, nieznanej wcześniej listy produktów, muszę przygotować  wyróżniającą się wśród innych potrawę.

Czy myślałeś już o tym, czym zaskoczysz jurorów w finale, gdzie zadaniem jest przygotowanie spaghetti al pomodoro?

Tak, mam pomysł i z przyjemnością go zaprezentuję jury, jeśli tylko uda mi się zakwalifikować do finału.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.