Mówi się, że w Polsce jest najwięcej restauracji serwujących kuchnię polską, włoską czy też tzw. kebabowni. Tutaj, tak jak w każdej innej dziedzinie, jest cała masa "partaczy", ale też jest duża ilość dobrych rzemieślników i pewna liczba mistrzów - tłumaczy Paweł Łukasik, bloger kulinarny z "Gotowanie z Pasją" oraz autor książek kulinarnych.
- W każdej z rodzajów kuchni można spotkać dobre lokale i znaleźć perełki wśród serwowanych dań. Oczywiście, zawsze można trafić na restauratora, używającego tanich produktów i takiego, któremu wydaje się tylko, że potrafi gotować, a tak nie jest - takie miejsca musimy omijać. Natomiast jeżeli jesteśmy osobami, które cenią dobre jedzenie, ale też nie lubią wyrzucać pieniędzy w błoto, to w dobie wszechobecnego internetu możemy w każdym momencie w łatwy sposób sprawdzić opinie innych gości o danej restauracji, a nawet zobaczyć zdjęcia potraw tam serwowanych. W związku z tym, zaciągnięcie opinii czy dany lokal warto odwiedzić jest proste - dodaje Paweł Łukasik.
Jego zdaniem, należy pamiętać również o tym, że pewne miejsca i lokale skierowane są do mniej wymagających konsumentów, którzy też zawsze będą.
- Odpowiedzią na nasze zapotrzebowanie na coraz lepsze produkty i dobrej jakości kuchnię jest powstawanie coraz większej ilości miejsc i punktów, gdzie można zjeść bardzo dobrze na miarę XXI wieku. Pamiętajmy o tym, że im więcej wymagamy, tym więcej dostajemy - podsumowuje.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.