×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso polecana przez Wojciecha Amaro i innych szefów kuchni
Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso polecana przez Wojciecha Amaro i innych szefów kuchni, fot. materiały prasowe

Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso polecana przez Wojciecha Amaro i innych szefów kuchni

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 13 listopada 2020 11:30

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic – pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Nespresso Origins Peru Organic uzupełnia kolekcję kaw Origins.

Do kaw Origin Guatemala, Origin Brazil i Origin India dołączyła właśnie Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich, osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów – to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne i certyfikowane ziarna kawy Arabika. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z pokolenia na pokolenie.

Coffee pairing z Peru Organic

Mieszanka Peru Organic to propozycja dla gości restauracji typu fine dining, gdzie będzie doskonałym uzupełnieniem starannie przygotowanego menu. Docenił ją już Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).

- W tym roku stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która zabiera naszych gości
w egzotyczną podróż na zbocza peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa Arabika – mówi Wojciech Modest Amaro, chef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem. – Cieszę się, że moja restauracja jest w gronie partnerów Nespresso Professional i mamy możliwość serwować gościom pierwszą organiczną kawę Nespresso, z ekologicznych upraw, pozyskiwaną z poszanowaniem środowiska i dbałością o naturę.

Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje się jest warszawska Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków jesieni.

- Obecnie na świecie, również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony produkt czy danie – mówi Wojciech Kilian, szef kuchni Signature Restaurant.
– Nasza restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując swoje menu w oparciu
o dostępność i świeżość lokalnych składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw,
ale i np. połowów (nie korzystając z zagrożonych gatunków ryb), starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym i ekologicznym – dodaje.

Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.

- W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to “epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości” – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka. Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.

Kawa Peru Organic jest dostępna od 9 listopada 2020 r. 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz