Partner portalu
Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso polecana przez Wojciecha Amaro i innych szefów kuchni Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso polecana przez Wojciecha Amaro i innych szefów kuchni, fot. materiały prasowe

Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso polecana przez Wojciecha Amaro i innych szefów kuchni

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic – pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Nespresso Origins Peru Organic uzupełnia kolekcję kaw Origins.

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 13 listopada 2020 11:30

Do kaw Origin Guatemala, Origin Brazil i Origin India dołączyła właśnie Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich, osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów – to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne i certyfikowane ziarna kawy Arabika. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z pokolenia na pokolenie.

Coffee pairing z Peru Organic

Mieszanka Peru Organic to propozycja dla gości restauracji typu fine dining, gdzie będzie doskonałym uzupełnieniem starannie przygotowanego menu. Docenił ją już Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).

- W tym roku stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która zabiera naszych gości
w egzotyczną podróż na zbocza peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa Arabika – mówi Wojciech Modest Amaro, chef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem. – Cieszę się, że moja restauracja jest w gronie partnerów Nespresso Professional i mamy możliwość serwować gościom pierwszą organiczną kawę Nespresso, z ekologicznych upraw, pozyskiwaną z poszanowaniem środowiska i dbałością o naturę.

Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje się jest warszawska Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków jesieni.

- Obecnie na świecie, również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony produkt czy danie – mówi Wojciech Kilian, szef kuchni Signature Restaurant.
– Nasza restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując swoje menu w oparciu
o dostępność i świeżość lokalnych składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw,
ale i np. połowów (nie korzystając z zagrożonych gatunków ryb), starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym i ekologicznym – dodaje.

Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.

- W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to “epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości” – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka. Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.

Kawa Peru Organic jest dostępna od 9 listopada 2020 r. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.