Slow food, który zmienia się w fast food, delikatne kruche i soczyste mięso wieprzowe zamiast wołowych burgerów, mięsny dodatek, który zmienia oblicze kanapek, bułeczek bao czy ramenu. Pieczona niespiesznie, zjadana w mig! Przedstawiamy 5 aromatycznych inspiracji na temat szarpanej wieprzowiny!
Rwana lub szarpana wieprzowina (pulled pork) to danie, ale także sposób powolnego gotowania mięsa. Najwięcej miłośników ma oczywiście w Stanach Zjednoczonych, gdzie podawana jest najczęściej w kanapkach w street foodowych punktach oraz w Meksyku. Do jej przygotowania używa się głównie karkówki albo łopatki. Obecnie szarpana wieprzowina przechodzi renesans i jest wyjątkowo modnym daniem, o czym świadczy liczba postów na Instagramie.
Z guacamole po meksykańsku, z oliwkami, rukolą i salami po włosku a może w stylu azjatyckim? Szarpaną wieprzowinę można dowolnie miksować!
Szarpana wieprzowina pasuje nie tylko do tradycyjnego pieczywa - można nią nadziewać pity lub gotowane na parze bułeczki bao:
Szarpana wieprzowina inaczej nazywana carnitas to jedno z podstawowych dań kuchni meksykańskiej i wykorzystywane bardzo często między innymi do tacosów.
Wielu smakoszy twierdzi, że szarpana wieprzowina podkreśla smak kultowej japońskiej zupy.
Szarpana wieprzowina coraz częściej inspiruje streetfooderów do tworzenia food trucków inspirowanych daniami poświeconych temu mięsnemu dodatkowi. Ostatnio na festiwalu Opener hitem były dania trójmiejskiej marki "Poszarpane".
Szarpana wieprzowina pojawia się także w food truckach w innych regionach Polski.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.