Partnerzy portalu
Pieczeń w stylu street food, czyli 5 inspiracji na temat szarpanej wieprzowiny fot. shutterstock.com / unsplash

Pieczeń w stylu street food, czyli 5 inspiracji na temat szarpanej wieprzowiny

Slow food, który zmienia się w fast food, delikatne kruche i soczyste mięso wieprzowe zamiast wołowych burgerów, mięsny dodatek, który zmienia oblicze kanapek, bułeczek bao czy ramenu. Pieczona niespiesznie, zjadana w mig! Przedstawiamy 5 aromatycznych inspiracji na temat szarpanej wieprzowiny!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 08 lipca 2019 08:21

Rwana lub szarpana wieprzowina (pulled pork) to danie, ale także sposób powolnego gotowania mięsa. Najwięcej miłośników ma oczywiście w Stanach Zjednoczonych, gdzie podawana jest najczęściej w kanapkach w street foodowych punktach oraz w Meksyku. Do jej przygotowania używa się głównie karkówki albo łopatki. Obecnie szarpana wieprzowina przechodzi renesans i jest wyjątkowo modnym daniem, o czym świadczy liczba postów na Instagramie.

1. Kanapki idealne

Z guacamole po meksykańsku, z oliwkami, rukolą i salami po włosku a może w stylu azjatyckim? Szarpaną wieprzowinę można dowolnie miksować!

2. Z pitą lub z bao

Szarpana wieprzowina pasuje nie tylko do tradycyjnego pieczywa - można nią nadziewać pity lub gotowane na parze bułeczki bao:

View this post on Instagram

Ostatnio często pytacie o farsz do pit, na które przepis pojawił się już jakiś czas temu. Moje pieczywo nadziałam wolnopieczoną wieprzowiną w piwie, pieczonymi warzywami, sosem czosnkowym na bazie majonezu i sosem własnym, który powstał z wypieku mięsa 😉 Łapcie przepis na to ekstra mięcho i róbcie, naprawdę warto 🖤 Składniki: Mięso: 1 kg karkówki 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchup'u ze słoika 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 300 ml piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Warzywa: 1 cukinia 1 duża papryka oliwa sól płatki chilli Sos czosnkowy: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 5 łyżek majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka suszonych ziół, np. pietruszki, prowansalskich Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy ketchup, majonez, papryki, sól i pieprz. Marynatą dokładnie smarujemy mięso. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo i wkładamy mięso. Pieczemy bez przykrycia przez 5 godziny. Przez pierwszą godzinę w 135 stopniach, a następnie w 110. Po tym czasie wbijamy w mięso widelec, jeżeli wchodzi bez problemu, wieprzowina jest gotowa. Wyjmujemy ją na deskę i rwiemy za pomocą dwóch widelców. Płyn z naczynia wlewamy do rondelka. Dodajemy miód i sos sojowy, gotujemy. W miseczce łączymy 7 łyżek płynu i skrobię, tak aby nie było grudek. Dodajemy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, aż sos będzie gładki i lekko zgęstnieje. Cukinię i paprykę kroimy na kawałki, doprawiamy, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut. Składniki na sos czosnkowy dokładne łączymy. Wcześniej upieczone pity obficie smarujemy dwoma sosami, wypełniamy rwaną wieprzowiną i warzywami. Smacznego! #pulledpork#pork#pita#sosczosnkowy#fotografiakulinarna#foodfluffer#foodie#wieprzowina#szarpanawieprzowina#rwanawieprzowina#sauce#pity

A post shared by Aleksandra Sadłowska (@olasad.food) on

3. A może tacos?

Szarpana wieprzowina inaczej nazywana carnitas to jedno z podstawowych dań kuchni meksykańskiej i wykorzystywane bardzo często między innymi do tacosów.

4. Wieprzowy ramen

Wielu smakoszy twierdzi, że szarpana wieprzowina podkreśla smak kultowej japońskiej zupy.

5. Królowa food trucków

Szarpana wieprzowina coraz częściej inspiruje streetfooderów do tworzenia food trucków inspirowanych daniami poświeconych temu mięsnemu dodatkowi. Ostatnio na festiwalu Opener hitem były dania trójmiejskiej marki "Poszarpane".

Szarpana wieprzowina pojawia się także w food truckach w innych regionach Polski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.