Algierskie makroud el louse, argentyńskie alfajores i greckie melomakarony to trzy najlepsze ciastka na świecie wg użytkowników serwisu Taste Atlas. Pierniki toruńskie znalazły się w pierwszej 50-tce.
Makroud el louse to bezmączne algierskie ciasteczka składające się z migdałów, jajek, cukru i aromatu wody z kwiatów pomarańczy. Pieczone są do lekkiego zrumienienia.
Argentyńskie alfajores to kanapkowe ciasteczka składające się z dwóch okrągłych, kruchych słodkich ciasteczek z nadzieniem z dulce de leche między nimi. Są pokryte warstwą czekolady lub posypane cukrem pudrem.
Greckie melomakarony są obecnie typową grecką przekąską bożonarodzeniową. Te pyszne ciasteczka z semoliny są tradycyjnie aromatyzowane miodem, skórką pomarańczową, cynamonem, oliwą z oliwek, a czasem koniakiem.
Na 30 miejscu rankingu Taste Atlas uplasowały się pierniki toruńskie.
Jak podano, autentyczna receptura pierników toruńskich jest nadal ściśle strzeżoną tajemnicą. Tradycyjnie wytwarza się je z mąki pszennej lub żytniej, miodu i mieszanki przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz i goździki.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.