Partnerzy portalu
Z widelcem po Wrocławiu: pizza to comfort food idealny Magda Michalak prowadzi bloga ''Z widelcem po Wrocławiu''. Fot. Archiwum

Z widelcem po Wrocławiu: pizza to comfort food idealny

- Pizza to idealny comfort food odpowiedni na każdą okazję, a także posiłek, którym łatwo się podzielić. Myślę, że jeszcze długo nie będzie tracić na popularności - mówi horecatrends.pl Magda Michalak, autorka bloga ''Z widelcem po Wrocławiu'', administratorka grupy na Fb ''Foodies we Wrocławiu'', współtwórczyni Gastropodcastu.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 09 lutego 2022 14:35

Pierwszą pizzę jadłam... 

- Około 15 lat temu w osiedlowej restauracji (wtedy jeszcze nie było typowych pizzerii, przynajmniej w małych miastach). To były czasy, kiedy pizza im była większa, tym lepsza. Na pewno była to pizza na cienkim cieście, chrupiącym, twardym z dużą ilością składników - z sosem czosnkowym albo keczupem. Dziś już raczej takiej bym nie wybrała! 

Ostatnio jadłam pizzę w... 

Ale Rzym we Wrocławiu. To pizzeria, która robi rzymską pizzę na focacci ze świetnymi składnikami. Ostatnio to moja ulubiona pizzeria.

Najlepsza pizza w Polsce według mnie jest... 

- Uciekam od określania czegoś mianem ''najlepszego'', bo nie wiem, jakie kryteria miałyby kierować takim rankingiem, a poza tym każdy z nas ma inne preferencje smakowe. Zdecydowanie wolę powiedzieć o ''moim ulubionym" miejscu i w tej chwili wybrałabym wspomniany wcześniej Ale Rzym we Wrocławiu. Bardzo lubię też pizzę z Brusco, Happy Little Trucka, Iggy czy moje ostatnie ''osiedlowe" odkrycie, czyli Pizza Lidis ukryta na wrocławskich Popowicach.

Najlepsza pizza, którą jadłam za granicą to...

- Jadłam pyszne pizze we Włoszech, np. w Bolonii, ale też na Węgrzech (Budapeszt) czy w Czechach (Praga), dokąd w ostatnich latach podróżowałam najczęściej. Głównie znajdowałam je w restauracjach prowadzonych przez Włochów. 

Czy założenie pizzerii to pewny przepis na sukces? 

- Pizza to idealny comfort food odpowiedni na każdą okazję,  a także posiłek, którym łatwo się podzielić. Myślę, że jeszcze długo nie będzie tracić na popularności.  Na rynku gastronomicznym powstaje sporo pizzerii. Z roku na rok jest coraz większa świadomość restauratorów, jakie są trendy i tego, jaką jakość powinni oferować swoim gościom, dzięki czemu powstaje coraz więcej dobrych miejsc. 

Czy to znaczy, że słaba pizza z tanimi składnikami nie utrzyma się na rynku?

- Nie wydawałabym takich wyroków, ponieważ jest jeszcze wielu odbiorców, dla których w przypadku pizzy liczy się głównie wielkość placka czy jego cena. Pewna grupa konsumentów chce po prostu zaspokoić głód, a nie celebrować świetne produkty czy kompozycje. 

Czy w trakcie lockdownów zamawiałaś pizzę na wynos, z dowozem czy czekałaś na taką prosto z pieca, zjedzoną w lokalu?

- Pizza była daniem najczęściej zamawianym przede mnie na wynos. Podobnie inne włoskie dania: makarony, antipasti. To są dania, które nie tracą dużo na swojej jakości przy transporcie. Mam w pobliżu mojego mieszkania kilka naprawdę dobrych pizzerii, więc bez obaw zamawiałam u nich jedzenie z dowozem. Zdarzało mi się też odbierać pizzę z lokalu osobiście i zjadać ją w plenerze.  

Z widelcem po Wrocławiu.jpeg

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.