W dniach 26 – 30 stycznia 2019 roku w Lyonie odbędzie się Wielki Finał Bocuse d’Or oraz Coupe du Monde de la Patisserie. W wydarzeniu wezmą udział szefowie kuchni z Polski.
Po raz pierwszy Akademia Bocuse d’Or Poland będzie miała okazję zaprezentować się w pełnej okazałości w najbardziej prestiżowym miejscu – STREFIE VIP CHEF’S VILLAGE - podczas Wielkiego Finału Bocuse d’Or i Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie.
W ciągu 5 dni polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody będą promować Polskę. Dumni z naszego dziedzictwa kulinarnego i kultury oraz świadomi wysokiej jakości naszych regionalnych produktów będą rozsławiać tradycje
i smaki Polski na arenie międzynarodowej.
Tym większe budzi to emocje, gdyż pokażą się oraz polskie dobra narodowe wśród znakomitych, światowej sławy szefów kuchni jak: Jerome Bocuse, Alex Atala, Thomas Keller, Francois Adamski, Regis Marcon, Mauro Colagreco, Elena Arzak oraz wśród wielu innych autorytetów kulinarnych.
To szczególne wydarzenie, które odbywa się raz na dwa lata i skupia w ciągu 5 dniu najznakomitsze nazwiska światowej gastronomii. Ponad 400 szefów kuchni i cukierni obserwuje zmagania najlepszych cukierników i kucharzy z 24 krajów. W jury obu konkursów zasiadają wielkie autorytety światowej gastronomii, które trudno spotkać w jednym miejscu, a tu jest to możliwe. Publiczność jest liczona w tysiącach, ponad 900 dziennikarzy z całego świata relacjonuje na żywo zmagania najlepszych w tej jedynej w swoim rodzaju kulinarnej imprezy.
To niebywała możliwość i ogromna szansa dla Polski kulinarnej by zaistnieć w pełnej krasie na międzynarodowej scenie gastronomicznej wzbudzając zainteresowanie profesjonalistów.
Nie przegap najważniejszych wiadomości