Partnerzy portalu
Polka zwyciężczynią konkursu na najlepszą domową pizzę neapolitańską Polka zwyciężczynią konkursu na najlepszą domową pizzę neapolitańską; fot. shutterstock

Polka zwyciężczynią konkursu na najlepszą domową pizzę neapolitańską

Polka Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Jurorzy przyznali, że w Polsce panują złote czasy dla tego specjału. Polak Adrian Gromek był trzeci.

Autor: PAP Data: 30 marca 2021 08:09

Warunkiem trwającego od końca lutego otwartego dla wszystkich konkursu , zorganizowanego w czasach pandemii w internecie było przygotowanie pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku- gazowym lub elektrycznym. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 zdjęć, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.

Drugie, po Polce, miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.

W zakończonym w poniedziałek konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.

Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace podkreślił: konkurs "nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce".

"To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów"- dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.

Zaznaczył: "Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków , którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą".

Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc, a zatem dwojga Polaków i Włocha, są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.