×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Polska kuchnia opiera się na cebuli. 5 składników, które dominują w potrawach
Cebula dominuje w kuchni polskiej; fot. unsplash.com

Polska kuchnia opiera się na cebuli. 5 składników, które dominują w potrawach

Autor: Paulina Piwowarek Data: 10 lutego 2023 15:00

Cebula, pieprz, jaja, ziemniaki, marchew - te składniki dominują w kuchni polskiej według portalu Taste Atlas. Cebula jest zresztą składnikiem, który dominuje w potrawach w bardzo wielu krajach europejskich.

Najpopularniejsze składniki potraw w krajach Europy

Wśród ośmiu składników, które są najpopularniejsze w poszczególnych krajach Europy, nie ma mięsa. Są to: cebula, masło, oliwa, jaja, mąka, czosnek, ziemniaki, pietruszka.

Składniki potrawy najbardziej znanych kuchni na świecie

Wśród najpopularniejszych kuchni świata są: włoska, hiszpańska, japońska, hinduska, meksykańska. Oto jakie składniki są tam najczęściej używane: 

Kuchnia włoska (kolejno): oliwa, czarny pieprz, czosnek, cebula, masło;

kuchnia hiszpańska: oliwa, czosnek, cebula, pomidory, jaja;

kuchnia japońska: sos sojowy, jaja, por, wieprzowina, przyprawa mirin

kuchnia hinduska: ostre papryczki, imbir, kolendra, czosnek, cebula

kuchnia meksykańska: cebula, czosnek, pomidory, tortilla, kolendra.

Co to jest Taste Atlas?

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz