Cebula, pieprz, jaja, ziemniaki, marchew - te składniki dominują w kuchni polskiej według portalu Taste Atlas. Cebula jest zresztą składnikiem, który dominuje w potrawach w bardzo wielu krajach europejskich.
Wśród ośmiu składników, które są najpopularniejsze w poszczególnych krajach Europy, nie ma mięsa. Są to: cebula, masło, oliwa, jaja, mąka, czosnek, ziemniaki, pietruszka.
Wśród najpopularniejszych kuchni świata są: włoska, hiszpańska, japońska, hinduska, meksykańska. Oto jakie składniki są tam najczęściej używane:
Kuchnia włoska (kolejno): oliwa, czarny pieprz, czosnek, cebula, masło;
kuchnia hiszpańska: oliwa, czosnek, cebula, pomidory, jaja;
kuchnia japońska: sos sojowy, jaja, por, wieprzowina, przyprawa mirin
kuchnia hinduska: ostre papryczki, imbir, kolendra, czosnek, cebula
kuchnia meksykańska: cebula, czosnek, pomidory, tortilla, kolendra.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.