Żurek, rosół, borowikowa i barszcz czerwony - te cztery zupy z Polski znalazły się w rankingu to "Best soups in the world" Taste Atlas. Jedna z nich znalazła się na drugim miejscu!
Żurek uplasował się na drugiej pozycji w popularnym rankingu. Wyprzedził go tylko japoński tonkotsu ramen składający się z tłustego bulionu wieprzowego, świeżego makaronu, jajek z miękkim żółtkiem i rozpływającego się w ustach delikatnego boczku wieprzowego. Na trzeciej pozycji znalazł się turecka Mercimek çorbası - zupa z czerwonej soczewicy, bulionu drobiowego, cebuli i marchwi.
Kolejne miejsca zajęły m.in. tom kha gai pochodząca z północy Tajlandii czy meksykańska sopa de lima aromatyzowana słodko-gorzkimi limonkami z Jukatanu i pikantnymi papryczkami habanero.
Inne zupy z Polski w rankingu to: rosół na miejscu 35., zupa borowikowa (48) i czysty barszcz czerwony (49).
Mamy swoich przedstawicieli w mniej chlubnym zestawieniu. Chodzi o ranking najgorszych zup na świecie według Taste Atlas.
Czernina uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu najgorszych zup świata, pochodząca ze Śląska wodzionka - na czwartym miejscy, a flaki - na ósmym.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.