Polskie pierogi znalazły się na czwartym miejscu zestawienia najlepszych… pierogów na świecie ("Best Dumplings in The World"), które opublikował serwis Taste Atlas.
Pierogi - polski przysmak - znalazł się na czwartym miejscu rankingu Taste Atlas.
Pierwsze miejsce zajęły guotie, czyli smażone pierożki z północnych Chin, zwykle nadziewane mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, szalotką, imbirem, winem ryżowym i olejem sezamowym.
Na drugiej pozycji uplasowały się znane jako koldūnai na Litwie, kalduny na Białorusi i kołduny w Polsce - nadziewane pierogi gotowane w osolonej wodzie. Tradycyjnie nadziewane mieloną wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, twarogiem lub grzybami. Często jadane są w rosole.
Trzecia pozycję zajęły tureckie manti - pierożki nadziewane przyprawionym mięsem mielonym i cebulą. Są najczęściej polane sosem składającym się z jogurtu i czosnku. Nazwa potrawy wywodzi się od słowa mantu, oznaczającego pierogi, które zostały przywiezione z Azji Środkowej do Turcji przez koczownicze plemiona tureckie w XIII wieku.
W zestawieniu znalazły się także inne kluski z Polski. Oprócz pierogów, są również kluski śląskie (miejsce 32.) i kopytka (47).
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.