31 maja i 1 czerwca 2023 roku w hotelu Sofitel w Warszawie odbył się Food Tech Congress. Wydarzenie zgromadziło wpływowych innowatorów, inwestorów venture capital, a także zagraniczne i polskie start-upy.
Podczas dwóch dni wypełnionych przemówieniami, dyskusjami panelowymi i sesjami networkingowymi, uczestnicy badali sposoby na utrzymanie naszej planety i poprawę warunków życia przy jednoczesnym budowaniu bardziej integracyjnych, przyjaznych dla środowiska i odpornych systemów żywnościowych.
Kluczowe trendy i tematy zostały omówione w ramach siedmiu ścieżek konferencyjnych: główna scena, spersonalizowane odżywianie, żywność funkcjonalna, białka alternatywne, marnowanie żywności, technologia średniego szczebla i technologia rolnicza.
Pierwszego dnia podczas Tech Talks swoją prezentację Turning coffee waste into sustainable chemicals is a way to minimize the environmental impact of the coffee industry wygłosił m.in Marcin Koziorowski z EcoBean.
Zwieńczeniem konferencji Food Tech Congress były finały konkursu Food Tech Challengers ’23, podczas których wiodące światowe startupy technologii żywności zaprezentowały się na żywo przed wybitnym panelem ekspertów branżowych i inwestorów.
Finaliści rywalizowali o szansę zdobycia tytułu najlepszego Food Tech Startup’23. Polskim reprezentantem konkursu był Jacek Kramarz z Hempeat.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.