Partnerzy portalu
Powstała wideoksiążka kucharska szlaku „Śląskie Smaki” Powstała wideoksiążka kucharska szlaku „Śląskie Smaki”; fot. Facebook/ŚląskieSmaki

Powstała wideoksiążka kucharska szlaku „Śląskie Smaki”

Przed tegorocznym Bożym Narodzeniem Śląska Organizacja Turystyczna, koordynująca Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”, przygotowała ogólnodostępną „Wideoksiążkę Kucharską” – 40 filmów z przepisami na popularne dania regionalne.

Autor: PAP Data: 28 grudnia 2020 07:50

"Śląskie Smaki" to zainaugurowane w 2012 r. przedsięwzięcie promocyjne, dzięki któremu turyści i mieszkańcy regionu, mają dowiadywać się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy - korzystać z reklamy. Certyfikacja ma potwierdzać, że regionalne dania w oznaczonych logo szlaku miejscach są najwyższej jakości i robione według tradycyjnych receptur.

Jak przekazała w informacji prasowej Agnieszka Czachura-Łach ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, w nowym przedsięwzięciu promocyjnym wzięło udział 11 restauracji należących do "Śląskich Smaków", a w każdej zrealizowano po kilka filmów z przepisami.

Powstało w ten sposób 40 filmów z przepisami w języku polskim, 40 filmów z przepisami w języku angielskim oraz film promocyjny samego szlaku.

"Restauracje, które tworzą Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, przedstawiają przepisy na dania, dzięki którym uzyskały certyfikat Śląskie Smaki. Przygotowanie tradycyjnych potraw to nie lada sztuka, ale dzięki dobrej książce kucharskiej, tym razem w formie krótkich filmów wideo, stanie się to dużo prostsze" - wyjaśniła cytowana w informacji dyrektor biura organizacji Agnieszka Sikorska.

Koordynatorzy Szlaku akcentują, że mimo trudnej sytuacji branży gastronomicznej, restauracje walczą, aby utrzymać swój personel i nadal prowadzić działalność po ustaniu pandemii. Dziś jedyną formą ich działalności jest przygotowywanie dań na wynos; wiele z nich przygotowało też ofertę na okres przedświąteczny i świąteczny.

"Zainteresowanie sprawdzonymi przepisami na dania regionalne zawsze znacznie rosło w okresie świąteczno-noworocznym, więc ta Wideoksiążka Kucharska jest po prostu inną formą prezentacji przepisów. Jednocześnie staramy się przypomnieć o możliwości skorzystania z usług restauracji, w tym trudnym dla nich okresie" - podkreśliła Sikorska.

"Chcemy także, aby za pośrednictwem formy Wideoksiążki Kucharskiej promocja naszej bogatej i różnorodnej kuchni regionalnej dotarła do jak największej ilości osób, zarówno w kraju jak i za granicą" - dodała dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Śląska Organizacja Turystyczna powstała z inicjatywy m.in. Urzędu Marszałkowskiego Woj. Śląskiego oraz izb turystyki: górnośląskiej i beskidzkiej. Zadaniem organizacji jest promocja województwa, jako regionu o zróżnicowanym krajobrazie przyrodniczym oraz bogactwie pomników historii i kultury.

Śląska Organizacja Turystyczna jest koordynatorem bądź współkoordynatorem serwisu: slaskie.travel wraz z serwisami regionalnymi, szlaków tematycznych: kulinarnego "Śląskie Smaki" (wraz z konkursem o tej nazwie), Orlich Gniazd (wraz ze świętem Juromanią), zabytków techniki (wraz ze świętem Industriadą) czy architektury drewnianej woj. śląskiego.

W czasie pandemii organizacja włączyła się w kampanie promujące atrakcyjność turystyczną woj. śląskiego m.in. w mediach społecznościowych. Jedna z nich, nosząca hasło: #SlaskieSmakiNaWynos, propagowała oferty obiektów należących do szlaku, a oferujących produkty do spożycia poza lokalami.

Kilkanaście lat temu przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej uznali, że kuchnia - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - może stać się atrakcją woj. śląskiego. W 2006 r. zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal "Śląskie Smaki".

Z festiwalu wyewoluował pomysł utworzenia szlaku restauracji z regionalną kuchnią. Strategię rozwoju marki "Śląskie Smaki" wypracowano dekadę temu. Potem festiwalowi nadano spójną oprawę graficzną, powstała strona slaskiesmaki.pl zawierająca m.in. przepisy, wydano też zbiór przepisów w formie książkowej.

Wybór restauracji pod kątem Szlaku rozpoczął się w 2012 r. Zgłosiło wówczas się ok. stu restauratorów. Głównymi kryteriami oceny pozostają: umieszczenie w stałym menu co najmniej kilku regionalnych potraw oraz weryfikacja ich oryginalności, smaku i zgodności przygotowania z tradycyjną recepturą - z lokalnych składników.

Należące do "Śląskich Smaków" restauracje są odpowiednio oznakowane, a do ich menu trafiają ujednolicone wkładki z polecanymi regionalnymi potrawami. Obecnie do Szlaku należy 25 lokali.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.