Partnerzy portalu
Profesjonalne czyszczenie i dezynfekcja w ogródkach restauracyjnych

Profesjonalne czyszczenie i dezynfekcja w ogródkach restauracyjnych

Poluzowanie restrykcji sanitarnych związanych z pandemią SARS-CoV-2 objęło także restauratorów i właścicieli wszelkich lokali gastronomicznych. Pomimo tego, konieczność dbania o higieniczną czystość stolików, krzeseł oraz całej infrastruktury ogródka restauracyjnego jest kluczowa dla utrzymania obecnego stanu rzeczy. Sprawdź, jak czyścić i dezynfekować ogródki restauracyjne.

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Kärcher Sp. z o.o. Data: 07 lipca 2021 08:47

Dezynfekcja parą - skuteczny sposób na chorobotwórcze drobnoustroje

Badania naukowe wykazują, że zdolność infekcyjna wirusa SARS-CoV-2 na powierzchniach twardych jest dość długa. Skuteczną metodą inaktywacji wirusów otoczkowych, w tym SARS-CoV-2 jest dezynfekcja termiczna, czyli zastosowanie odpowiedniej kombinacji czasu i temperatury. Naukowcy odkryli, że białko nukleokapsydu SARS-CoV, które pełni funkcję ochronną dla cząsteczki RNA ulega całkowitej denaturacji w wysokiej temperaturze.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wirus SARS-CoV-2 przestaje być groźny mniej więcej po 15 minutach w temperaturze 56°C. Zakłada się, że im cieplej, tym proces ten trwa krócej. Można wnioskować, że w temperaturze 60°C wirus zostaje inaktywowany w ciągu 30 min, natomiast w 65°C jest to 15 min, a w 80°C tylko 1 min.

Wysoka temperatura podczas procesu czyszczenia ułatwia utrzymanie higieny i jest jedynym sposobem, aby zmniejszyć liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych, bez stosowania środków chemicznych. Przy tym tylko użycie pary wodnej sprawia, że drobnoustroje można wyeliminować całkowicie. Warunkiem jest odpowiedni sposób nanoszenia na powierzchnie (czyszczenie punktowe w określonym czasie).

Czyszczenie parą wykazuje wysoką skuteczność w usuwaniu zabrudzeń i patogenów, ponieważ łączy moc i szybkość pary wodnej z wysoką temperaturą. Ze względu na swój mikroskopijny rozmiar cząsteczki pary docierają w każdą mikroszczelinę, usuwając zabrudzenia. Natomiast wysoka temperatura ma działanie dezynfekujące.

Ponadto dezynfekcja parą nie powoduje uodpornienia bakterii i wirusów. Nadmierne używanie środków czyszczących i dezynfekujących sprawia, że mikroorganizmy zyskują zwiększoną odporność. Przy tym jest to czyszczenie parą jest przyjazne dla środowiska i zdrowia człowieka.

Gorąca para wodna to sprawdzony sposób ułatwiający utrzymanie higieny na powierzchniach wodoodpornych. Lepsze wyniki w redukcji liczby wirusów można osiągnąć przy użyciu urządzeń HDS w trybie pary niż parownicą z serii SG i SGV ze względu na wyższą wydajność termiczną, ponieważ woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż powietrze i następują mniejsze straty ciepła. Ponadto brak stosowania ściereczek czyszczących zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania wirusa.

Urządzenia wysokociśnieniowe z podgrzewaniem wody Karcher - dezynfekuj bez detergentów

Wykorzystanie urządzeń HDS w trybie pary jest najbardziej wszechstronnym rozwiązaniem do redukcji wirusów, bakterii i innych drobnoustrojów na powierzchniach w ogródkach restauracyjnych.

Maszyną do dezynfekcji, która poradzi sobie z eliminacją patogenów jest profesjonalne urządzenie wysokociśnieniowe z funkcją podgrzewania wody HDS 13/35 De Tr1 marki Kärcher, które oferuje ciśnienie robocze na poziomie 350 barów.

Urządzenie wysokociśnieniowe wyróżnia się wysoką wydajnością. Dodatkowy wymiennik ciepła wykorzystuje wysoką temperaturę oddawaną przez silniki do podgrzewania wody, co pozwala na oszczędność do 14% kosztów paliwa. Cechą charakterystyczną jest także prosta obsługa najważniejszych funkcji urządzenia za pomocą pokrętła EASY. Z kolei duży, 500-litrowy zbiornik na wodę oraz 100-litrowy zbiornik na olej napędowy zapewniają wysoką niezależność i nieprzerwaną pracę przez długi czas. Mocny silnik diesla Yanmar pozwala korzystać z urządzenia bez zewnętrznych źródeł zasilania.

HDS 13/35 De Tr1 dzięki trybowi eco!efficiency jest przyjazne dla środowiska i zapewnia niskie koszty operacyjne. Wysokiej jakości komponenty gwarantują wysoką trwałość urządzenia, a zaawansowane oprogramowanie serwisowe pozwala na natychmiastową diagnozę ewentualnych usterek podczas eksploatacji urządzenia. Maszyna jest w pełni konfigurowalna, zgodnie z indywidualnymi potrzebami danego obiektu.

Innym polecanym urządzeniem wysokociśnieniowym jest HDS 10/20-4 M, które przeznaczone jest do usuwania szczególnie uciążliwych zabrudzeń i pracy w trudnych warunkach. Maksymalną wydajność oraz niezawodność zapewniają wysokowydajna technologia palnika oraz 4-biegunowy, wolnoobrotowy silnik chłodzony powietrzem.

Urządzenie posiada tryb eco!efficiency, dzięki któremu możliwe jest jednoczesne usuwanie silnych zabrudzeń i oszczędność paliwa - zużycie spada o około 20%. Bezpieczne użytkowanie zapewnia dokładny filtr wody, chroniący pompę przed zanieczyszczeniami oraz czujnik temperatury spalin, który wyłącza silnik przy temperaturze przekraczającej 300°C. Natomiast system tłumienia drgań SDS redukuje pulsacje ciśnienia w układzie wysokociśnieniowym urządzenia i przez to wydłuża żywotność wszystkich elementów pompy po stronie wysokociśnieniowej. Ponadto urządzenie jest proste w obsłudze, wygodne w przechowywaniu i mobilne.

Czyszczenie i dezynfekcja parą stolików oraz krzeseł restauracyjnych

Intensywne czyszczenie i skuteczna dezynfekcja z użyciem urządzeń wysokociśnieniowych pozwalają zachować najwyższy standard higieny w ogródkach restauracyjnych. Niektóre modele urządzeń wysokociśnieniowych HDS Kärcher zostały zoptymalizowane o tryb pary, który umożliwia docieranie do trudno dostępnych miejsc i czyszczenie szczelin oraz pęknięć. Szczególnie dobrze sprawdzają się do zwalczania patogenów na meblach restauracyjnych.

Aby rozpocząć dezynfekcję mebli w ogródku gastronomicznym, należy włączyć opcję pary za pomocą pokrętła na zaworze przelewowym. Pierwszym krokiem jest obniżenie ciśnienia, manometr powinien pokazywać 30 barów. Konieczne jest także zmniejszenie obrotów silnika do minimum za pomocą przepustnicy, by pompa pracowała wolniej.

Istotne jest zastosowanie odpowiedniej dyszy do trybu parowego. Do dezynfekcji krzeseł i stolików zalecane są narzędzia WR do nanoszenia pary, aby zapewnić idealne połączenie pary i gorącej wody, które jest bardziej skuteczne. WR10 z 10-centymetrową dyszą spryskującą doskonale rozprowadza gorącą parę wodną na powierzchni mebli restauracyjnych. Podobnie jak WR20 z listwą z dyszami o szerokości 20 cm. Narzędzia WR10 i WR20 zapewniają szybkie, dokładne i komfortowe usuwanie patogenów.

Ponadto do dezynfekcji powierzchni zalecane są płaskie dysze parowe. Maksymalna odległość między dyszą a czyszczoną powierzchnią nie może być większa niż 10 cm. Dzięki temu unika się niepotrzebnych strat temperatury. Prędkość robocza powinna zaś wynosić ok. 0,5 m/10 s w celu zapewnienia wystarczającego czasu reakcji na powierzchni.

Zobacz, jak odpowiednio wykorzystać możliwości urządzeń HDS podczas higienizacji ogródków gastronomicznych oraz placów zabaw: https://youtu.be/Ozp_xWcleJY

Czyszczenie powierzchni tarasu ogródka restauracyjnego

Dezynfekcja dużych powierzchni w ogródkach restauracyjnych przy pomocy urządzenia wysokociśnieniowego HDS z funkcją pary wymaga zastosowania narzędzi WR50 i WR100, które wyróżniają się większą szerokością roboczą. Lance wyposażone są dodatkowo w koła, dzięki czemu prowadzenie jest wygodne i bezwysiłkowe, a para jest nanoszona równomiernie.

Trzeba jednak pamiętać, że warunkiem skutecznej dezynfekcji jest uprzednie dokładne wyczyszczenie powierzchni. Posadzki w ogródkach restauracyjnych często są zanieczyszczone, np. resztkami jedzenia, tłuszczami czy gumami do żucia. Dzięki szerokiej gamie akcesoriów do czyszczenia powierzchni płaskich, które są kompatybilne z urządzeniami wysokociśnieniowymi Kärcher usunięcie tych zabrudzeń jest niezwykle łatwe.

Higieniczna czystość infrastruktury towarzyszącej - dezynfekcja koszy na śmieci i elementów małej architektury

Zachowanie wysokiego standardu higieny w ogródkach restauracyjnych wymaga zadbania o czystość wszystkich elementów wyposażenia, w tym także infrastruktury towarzyszącej. W otoczeniu, gdzie czyszczenie i dezynfekcja są przeprowadzane regularnie, ryzyko przenoszenia patogenów jest znacząco zmniejszone. Powierzchnie nie stanowią bowiem pożywki dla chorobotwórczych drobnoustrojów.

Kosze na śmieci czy elementy małej architektury można wygodnie zdezynfekować za pomocą myjki wysokociśnieniowej HDS z opcją pary i narzędzi WR10 i WR20, które są odpowiednie do pracy na obiektach położonych wyżej lub na powierzchniach pionowych.

Podczas pracy należy pamiętać również o bezpieczeństwie. Operator powinien nosić wymagane środki ochrony osobistej, takie jak: okulary, maska, kombinezon, obuwie ochronne i rękawice, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu z zanieczyszczeniami. Ponadto, aby maksymalnie zredukować zanieczyszczenia aerozolami, prace mające na celu usuwanie wirusów z powierzchni, należy wykonywać stosując niskie ciśnienie i temperaturę maksymalnie 95⁰C.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.