Partnerzy portalu
Prostota, comfort food i sezonowość trendami w kuchni (wywiad) Michał Toczyłowski, szef kuchni powstającego Bistro BioBazar i autor książek kulinarnych w rozmowie z horecatrends.pl opowiedział o zmieniających się trendach w kuchni. / fot. materiały prasowe

Prostota, comfort food i sezonowość trendami w kuchni (wywiad)

Dla kucharzy produkt jest najważniejszy w kuchni. Pochodzenie i jakość uprawy produktu. To przekłada się na jakość dania, które ląduje na talerzu – powiedział Michał Toczyłowski, szef kuchni powstającego Bistro BioBazar i autor książek kulinarnych.

Autor: Jakub Szymanek Data: 21 września 2021 08:42

Jakub Szymanek: Podczas warsztatów kulinarnych gotowaliśmy w głównej mierze na bazie warzyw i owoców, z pominięciem mięsa. Jak oceniasz coraz częstsze odchodzenie konsumentów od mięsa na rzecz diet roślinnych?

Michał Toczyłowski: Jest to istotny trend w kuchni. Widzimy, co dzieje się dookoła. Mamy globalne ocieplenie, a w związku z tym kluczowe będzie odchodzenie od mięsa. Nie mówię, że wszyscy od razu powinniśmy zrezygnować z jedzenia mięsa, ale na pewno je ograniczyć. Po to mamy takie diety jak np. fleksitarianizm, w której mięso spożywa się raz na jakiś czas. Coraz więcej w Polsce mamy butcherów oferujących dobrej jakości mięso. Możemy kupić je i przygotować sobie pysznie w weekend. W ten sposób ograniczamy spożycie mięsa i robimy krok w przód dla planety. A przygotowywanie posiłków wegetariańskich na co dzień wcale nie jest trudne i można nabyć szeroką wiedzę na ten temat z różnych książek, portali czy blogów kulinarnych.

Wspomniałeś o dobrej jakości mięsie. Dzisiaj z kolei na warsztatach w kuchni królowało jabłko. Jak oceniasz podejście do produktów zarówno kucharzy jak i konsumentów?

Dla kucharzy produkt jest najważniejszy w kuchni. Pochodzenie i jakość uprawy produktu. To przekłada się na jakość dania, które ląduje na talerzu, natomiast konsumenci jeszcze nie do końca są tego nauczeni. I często na zakupach wybierają produkty tańsze, jest to czasem podyktowane tym, że ktoś mniej zarabia, ale mimo to należy przyglądać się produktom, czytać ich skład i pochodzenie. Warto kupować polskie jabłka, a nie takie, które lecą do nas tysiące kilometrów. Warto zastanowić się nad produktem, żeby kupować produkty sezonowe, a mamy w Polsce mnóstwo warzyw i owoców sezonowych jak np. pomidory, które są najlepsze w sierpniu i we wrześniu. Z kolei teraz jesienią mamy pyszne jabłka, które w kuchni możemy wykorzystać nie tylko w postaci deserów, ale również wytrawnie.

Mówiąc o kuchni i kucharzach, chciałbym Cię zapytać o ocenę gastronomii w Polsce i w Europie. Jak oceniasz ten sezon po odmrożeniu?

Miałem okazję odwiedzić latem kilka polskich miast i zauważyłem, że zmieniło się jedzenie w pod kątem przygotowania. Stało się bardziej komfortowe, mniej wysublimowane, wyrafinowane. Jeszcze więcej restauracji idzie w stronę comfort food’u, co bardzo mnie cieszy, bo po czasach lockdownów potrzebujemy jeść te dania, które sprawiają nam największą przyjemność. Podobnie jest za granicą. We Włoszech stawia się na dobry produkt i proste przygotowanie, nawet w gwiazdkowej restauracji, którą miałem okazję odwiedzić. Wszystko bazowało tam na trzech, czterech składnikach, bez żadnych pianek czy pudrów. Było to proste jedzenie przygotowane w perfekcyjny sposób.

Z czego Twoim zdaniem to wynika, że nawet restauracje fine diningowe stawiają na prostsze rozwiązania w kuchni?

Wydaje mi się, że po ponad rocznym przymusowym zamknięciu w domu potrzebujemy takiego ciepła, a nie potraw, które będą w nas powodować dodatkowe spięcie, stres, specjalne przygotowanie się do kolacji. We Włoszech do gwiazdkowej restauracji nie zakłada się już garnituru, a ubrania casualowe, żeby czuć się przede wszystkim komfortowo w restauracji. Potrzebujmy luzu po tym wszystkim, co nas stresowało przez ostatnie kilkanaście miesięcy.

W jakim kierunku będzie dalej podążać gastronomia?

Gastronomia będzie dalej rozwijać się w kierunku comfort food’u, sezonowości i minimalizmu. Zaczynamy stawiać na kilka bardzo dobrych produktów na talerzu, bardzo dobrze przyrządzonych, bez zbędnych kombinacji, czyli zamiast 30 produktów, dajemy 5-6. Prostota, comfort food i sezonowość to trendy na najbliższe kilka miesięcy.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.