Partnerzy portalu
Przed nowym MasterChefem staż w gwiazdkowej restauracji. Gdzie i z kim go odbędzie? Maciej Regulski podczas stażu w ARCO by by Paco Pérez w Gdańsku. Na zdjęciu nowy MasterChef z szefem kuchni Paco Pérezem. Fot. Maciej Regulski Masterchef/Facebook

Przed nowym MasterChefem staż w gwiazdkowej restauracji. Gdzie i z kim go odbędzie?

Maciej Regulski, 23-latek  z Dąbrowy Górniczej wygrał 10. edycję programu MasterChef. Jedną z nagród jest staż w restauracji z 3-gwiazdkami Michelin. Gdzie odbędzie staż? W jakiej restauracji chciałby pracować w przyszłości?

Autor: Katarzyna Gubała Data: 31 grudnia 2021 11:05

Horecatrends: Jesteś zwycięzcą 10. edycji MasterChefa - programu, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Masz 23 lata. Czy ''wychowałeś'' się na tym programie? Czy marzyłeś, żeby zostać jego uczestnikiem?

Maciej Regulski, MasterChef: Zanim poszedłem na eliminacje do MasterChef już miałem silne przekonanie, że chcę być kucharzem, chcę pracować w tym zawodzie. Co nie znaczy, że wiedziałem o tym od zawsze. Wybierając szkołę średnią myślałem o tym, żeby zostać wojskowym. Poszedłem jednak do liceum, a potem zdecydowałem się na studia na kierunku budownictwo na Politechnice Śląskiej (obecnie przed mną napisanie pracy inżynierskiej), ale studiując, już myślałem o tym, że jak zacznę zarabiać pieniądze będę chodził na kursy gastronomiczne, staże i w ten sposób nauczę się zawodu. 
   Faktycznie w ostatnich latach było wiele popularnych programów o gotowaniu i one na pewno miały wpływ na mnie i wielu innych ludzi, ale ważniejszym czynnikiem był moim zdaniem bardzo duży rozwój gastronomii w Polsce w ostatnich latach. Na rynku pojawiły się restauracje o jakich marzyliśmy. Jestem młodym człowiekiem, studentem, nie mogłem sobie finansowo pozwolić, żeby szeroko w nich bywać, ale to na pewno inspirowało.
  Wzrosła też dostępność do produktów. W większych sklepach można bez problemu kupić sos sojowy, przyprawy, owoce i warzywa z całego świata. Pojawia się też wiele nowych produktów, np. kimchi. Jestem młodym człowiekiem, nie miałem jeszcze okazji daleko podróżować, nie byłem np. w Azji, ale kuchnia daje mi możliwość podróżowania poprzez smaki.
   W czasie pandemii wiele osób zaczęło gotować i odkryło, że jedzenie może nas przenosić w różne strony świata. Dla mnie gotowanie jest codziennym obcowaniem ze sztuką. Do teatru, muzeum, na koncert chodzimy od czasu do czasu - a jeść musimy codziennie. Nawet gotowanie w domu może być sztuką, czymś bardzo kreatywnym. To chciałem pokazać i przekazać gotując w MasterChef, ale i w mojej książce kulinarnej, która ukazała się po wygranej w programie. Nosi tytuł ''Z różnych stron świata''. Mam nadzieję, że sięgną po nią również młodzi ludzie i zobaczą, że gotowanie w domu nie musi się kończyć na makaronie z kurczakiem.

 W MasterChef wygrałeś 100 tys. zł oraz nagrodę specjalną - staż w 3-gwiazdkowej restauracji. Podczas finału zapowiedziałeś, że pieniądze przeznaczysz na swój rozwój. Czy byłeś na stażu w tej gwiazdkowej restauracji?

 - Mariusz Kisiel, z którym znalazłem się w finale też wygrał staż w gwiazdkowej restauracji. Tak się złożyło, że 14 grudnia restauracja, w której czeka na niego staż zdobyła drugą gwiazdkę Michelin. To wspaniała wiadomość. Planujemy odbyć swoje staże w jednym terminie - chcemy pojechać razem, bo restauracje znajdują się w tym samym mieście. Pozostaje ustalenie terminu. Widzowie MasterChefa obserwowali rozwój naszej przyjaźni, to jak się wspieraliśmy z Mariuszem, nawet w finale programu, gdzie konkurowaliśmy ze sobą. Nasza przyjaźń jest autentyczna, trwa i rozwija się po programie, dlatego nagrody też chcemy odebrać razem. 

Czy dobrze zgaduję, że staże odbędziecie w gwiazdkowych restauracjach w San Sebastian?

- Tak. Chcemy razem wrócić do tej mekki gotowania i tak jak w programie razem się rozwijaliśmy, tak chcemy to robić dalej, pracując w profesjonalnych restauracjach. Wydaje mi się, że Mariusz tak samo jak ja zakochał się w tamtym regionie Hiszpanii - niezależnie od planowanych staży chcielibyśmy wracać w tamte strony.

Czy w nowym roku będziesz poszukiwał pracy w gastronomii? W jakiej restauracji chciałbyś pracować?

- Chcę się rozwijać. Gdybym miał aplikować do pracy w gastronomii, chciałbym, żeby była to większa restauracja. Taka, w kuchni której jest dużo stanowisk, żebym mógł gromadzić różne doświadczenia i umiejętności.
   Czułbym się dobrze jako trybik dobrze działającego mechanizmu. Nie jestem z natury perfekcjonistą, ale jestem perfekcjonistą w tym, co mnie pasjonuje - w gotowaniu. Wiem też, że praca w restauracji to nie tylko przygotowanie dania i na pewno wiele jest do nauczenia się o tym zawodzie. Niezależnie od tego, gdzie będę pracował nie chciałbym być oceniany tylko przez pryzmat popularności i wygranej w znanym programie. Chciałbym, żeby ludzie oceniali wyłącznie moje dania.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.