×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Przekąski na Wielkanoc. Nie tylko jaja...
Zapraszamy na subiektywny przegląd smacznych i pomysłowych przekąsek idealnych na wielkanocny stół/fot. shutterstock

Przekąski na Wielkanoc. Nie tylko jaja...

Autor: horecatrends.pl Data: 07 kwietnia 2023 14:52

Wielkanoc za pasem. Zapewne większość z nam obmyśla świąteczne menu. Na jakie wielkanocne przekąski warto postawić - podpowiada ChatGPT.

Przekąski na Wielkanoc

Wielkanoc to czas kulinarnie najmocniej kojarzony z jajami w każdej możliwej postaci, majonezem i żurem. Jednak nie samymi jajkami człowiek żyje również w Wielkanoc - dlatego wraz z ChatGPT zapraszamy na subiektywny przegląd smacznych i pomysłowych przekąsek idealnych na wielkanocny stół.

Szybkie przekąski na święta wielkanocne

Oto kilka pomysłów na wielkanocne przekąski - które wskazuje ChatGPT:

Jajka faszerowane pastą jajeczną lub tuńczykową
Sałatka jarzynowa z późniejszymi szynkami i jajek
Pascha - tradycyjne polskie danie z twarogu, rodzynków i cukru
Sałatka z kurczakiem, rukolą i jajkami
Zimna szynka z chrzanem i jajkami na twardo
Kanapki z łososiem i jajkiem w koszulkach
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i jajkiem
Roladki z szynki z chrzanowym farszem i jajkiem
Kiełbaski grillowane z dodatkiem jajek sadzonego
Sałatka z rukolą, serem feta i jajkiem w koszulce

Wielkanocne przystawki na zimno

Wielkanocny stół najczęściej składa się z zimnych i ciepłych przekąsek.

Wśród zimnych Winiary wyróżnia m.in.:

Świąteczne paszteciki z czerwoną soczewicą 

Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka w koszulkach (jajka poche) 

Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka z sosem tatarskim

Śledzie w sosie chrzanowym

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Jajka faszerowane na kilka sposobów

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki

12 jajek ugotowanych na twardo
7 pieczarek
1,5 cebuli
2 łyżki masła
3 łyżki majonezu
7 liści sałaty
sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Obrać ugotowane jajka i przekroić je na pół, wyjmując z nich żółtka.

Krok 2. Obrać cebulę i pieczarki, pokroić w kostkę, po czym podsmażyć na maśle.

Krok 3. Pieczarki i cebulę połączyć z poszatkowanymi żółtkami i wymieszać z majonezem, doprawiając sola i pieprzem.

Krok 4. Napełnić jajka farszem, podając je na liściach sałaty.


Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo
100 g wędzonego łososia
4 łyżki sosu tatarskiego
12 oliwek
2 cebulki ze szczypiorkiem
20 g koperku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka ugotować i przekroić na połówki, wyjmując żółtka, które należy posiekać.

Krok 2. Drobno posiekać łososia i cebulki ze szczypiorkiem, łącząc je po tym z rozdrobnionymi żółtkami, sosem tatarskim i koperkiem i doprawiając solą i pieprzem.

Krok 3. Wypełnić farszem jajka i udekorować oliwkami.

Przepis na jajka faszerowane szynką
Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo
200 g szynki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki szczypiorku
2 rzodkiewki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując z nich żółtka, które następnie należy rozgnieść.

Krok 2. Szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek i pietruszkę posiekać drobno, całość łącząc z majonezem i musztardą i doprawiając solą i pieprzem.

Krok 3. Wypełnić farszem jajka i udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem.

Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo
2 awokado
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
pietruszka lub rzeżucha
sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyciągając żółtka i rozdrabniając je.

Krok 2. Zmiksować rozdrobnione żółtka z awokado, majonezem, cytryną, solą oraz pieprzem.

Krok 3. Farszem wypełnić wydrążone jajka i udekorować pietruszką lub rzeżuchą.

Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki

10 jajek ugotowanych na twardo
2 puszki tuńczyka
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
liście sałaty
pieprz cayenne do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując żółtka i rozdrabniając je.

Krok 2. Odcedzić kawałki tuńczyka i rozdrobnić je dodając do żółtek. Dodać majonez, musztardę, szczypiorek oraz pietruszkę i wymieszać je, doprawiając solą i pieprzem (oraz opcjonalnie pieprzem cayenne).

Krok 3. Umieścić farsz w jajkach, kładąc je na liściach sałaty.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz