Faworki to karnawałowy przysmak. To obok pączków symbol tłustego czwartku i końca karnawału. Jak je zrobić, żeby były kruche?
Słodkości takie jak pączki, oponki i faworki to od lat niezmiennie najpopularniejsze karnawałowe i tłustoczwartkowe słodkości. Jeśli chodzi o te ostatnie - ich fanów przyciągają przede wszystkim swą lekkością i kruchością.
Faworki bywają nazywane także chrustem lub chruścikiem, a dawniej również kreplami (dziś ta nazwa raczej kojarzy się głównie z pączkami). Te tradycyjne ciastka znane są nie tylko w Polsce, ale także na Litwie i w Niemczech. Faworki wyrabia się z ciasta śmietanowego zbijanego, a smaży podobnie do pączków, na głębokim oleju.
Faworkowe ciasto musi zawierać mąkę pszenną, jajka lub żółtka jaj w sporej liczbie i trochę tłuszczu, gdzie najlepiej sprawdzi się masło lub margaryna i śmietana. Oprócz tego do jego wyrobienia używa się octu 6 proc. lub spirytusu, które mają za zadanie spulchnić ciasto.
Krok 1. Jak napowietrzyć faworki? Ciasto po wymieszaniu składników (przesianej mąki, żółtek lub jaj, soli, masła, śmietany, spirytusu) należy zagnieść i tłuc wałkiem, po czym złożyć i ponownie tłuc, co musi być powtarzane wielokrotnie - do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Krok 2. Następnie ciasto trzeba schłodzić w lodówce, minimum pół godziny.
Krok 3. Jak kroić faworki? Schłodzone ciasto należy rozwałkować cienko i pokroić na podłużne prostokąty z środkowym nacięciem.
Krok 4. Krótszy brzeg prostokąta należy przeciągnąć przez nacięcie, tak aby utworzyć wzór kokardy.
Krok 5. Jak smażyć faworki? Tak złożone faworki należy smażyć w głębokim tłuszczu (np. oleju roślinnym lub smalcu) do zrozumienia. Należy pilnować ognia, gdyż smażą się bardzo szybko. Po usmażeniu powinny być delikatne i kruche, a najczęściej dekoruje się je cukrem pudrem.
do smażenia i dekorowania:
W przepisie Magdy Gessler na faworki pojawia się jeden dodatkowy składnik. Oprócz spirytusu dodaje arak, czyli azjatycki napój o smaku anyżowym, który otrzymuje się poprzez destylację sfermentowanego zacieru ryżowego lub daktylowego, z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej.
Składniki na faworki Magdy Gessler:
Faworki Magdy Gessler - przepis:
Krok 1. W misce należy do konsystencji śmietany utrzeć smalec, a następnie wbić do niego żółtka, dodać cukier i mąkę przesianą przez sito, alkohole oraz śmietanę. Z tych składników trzeba wyrobić poprzez mieszanie gładkie ciasto.
Krok 2. Ciasto na stolnicy wysypanej mąką należy rozwałkować na cienko, a następnie wyciąć z niego paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Je nacina się nożem w środku, a następnie przez dziurkę przeciąga krawędź do powstania kokardki.
Krok 3. Smalec podgrzewa się w rondlu do podgrzania, po czym smaży faworki obracając je do złotego koloru. Po usmażeniu przykrywa się faworki na talerzu ręcznikiem papierowym, a przed podaniem obsypuje cukrem pudrem.
Jeśli faworki wychodzą zbyt twarde, przyczyna leży w złym wyrobieniu ciasta. Dlatego też jedno zagniatanie nie wystarczy i trzeba tą czynność powtarzać kilkakrotnie do wyrobienia gładkiej masy.
Leżakowanie w lodówce pozwoli je z kolei napowietrzyć, co również pomoże. Niektórzy po wyjęciu ciasta z lodówki ponownie je rozwałkowują i zwijają, powtarzając tę czynność jeszcze kilka razy.
W rozmiękczeniu ciasta na faworki powinno pomóc także dodanie większej ilości śmietany.
Słodkości jedzone w karnawale i podczas tłustego czwartku to prawdziwe bomby kaloryczne. Faworki są równie kalorycznie co pączki, ich kaloryczność zwykle waha się na poziomie 500 kcal w 100 g produktu (to ok. 5-6 faworków).
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.