Partnerzy portalu
Przewodnik Michelin obchodzi 120 rocznicę istnienia Przewodnik Michelin obchodzi 120 rocznicę istnienia; fot. shutterstock

Przewodnik Michelin obchodzi 120 rocznicę istnienia

Autor: horecatrends.pl Data: 30 lipca 2020 16:25

W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120 rocznicę istnienia. To najważniejsze źródło informacji dla smakoszy poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie. Uzyskanie uznania przez inspektorów prestiżowego przewodnika jest dla restauracji ogromnym wyróżnieniem, a zdobycie gwiazdki to marzenie wielu szefów kuchni.

Mimo, że stosunek ceny do jakości jest istotnym kryterium przy przyznawaniu gwiazdek Michelin, twórcy przewodnika postanowili dodatkowo wyróżnić te miejsca, gdzie można skosztować dobrej kuchni za rozsądną cenę. Od 1970 roku przewodnik oznacza takie miejsca czerwoną literą R. W latach 90-tych zastąpiono ją słowem Repas, a w wydaniach angielskich - Meal. Od 1997 roku restauracjom oferującym doskonałe jedzenie za przystępną cenę przyznaje się Bib Gourmand. Bib Smakosz to skrót od imienia Bibendum, charakterystycznego dla marki Michelin, ludzika z opon. Co ciekawe, jest to na tyle znaczące wyróżnienie, że w niektórych miastach jak San Francisco czy Nowy Jork odbywają się dwie premiery przewodnika. Oddzielnie ogłasza się laureatów wyróżnionych Bib Gourmand, a tydzień później prezentuje się restauracje nagrodzone gwiazdkami Michelin.

Od niedawna w przewodniku pojawiło się nowe wyróżnienie Michelin Plate (L’assiette Michelin), aby uhonorować restauracje, które niezależnie od gwiazdek czy Bib Gourmand oferują najwyższej jakości świeże składniki, odpowiednio przyrządzone oferują po prostu dobry posiłek.

Najlepsze polskie restauracje prezentowane są w przewodniku Main Cities of Europe, który zawiera rekomendacje dla największych miast Starego Kontynentu. W naszym przypadku Michelin przedstawia wyłącznie restauracje z dwóch polskich miast: Warszawy i Krakowa. Podczas tegorocznej premiery przewodnika, w którym znalazło się 39 polskich restauracji, ogłoszono trzecią gwiazdkę dla polskiej restauracji Bottigliera 1881 w Krakowie, gdzie za kuchnię odpowiada szef kuchni i współwłaściciel - Przemysław Klima oraz Paweł Kras i Jakub Kojder. Jedną gwiazdkę zachowały dwie warszawskie restauracje – Atelier Amaro Wojciecha Modesta Amaro oraz restauracja Senses, prowadzona przez Andrea Camastrę. Atelier Amaro to pierwsza polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin w 2013 roku i od 7 lat ją utrzymuje.

Po raz pierwszy wyróżnienie Bib Gourmand otrzymała restauracja Szóstka, znajdująca się na dachu Hotelu Warszawa oraz restauracja Fiorentina w Krakowie. Wyróżnienie Bib Gourmand utrzymały warszawskie restauracje Ale Wino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej oraz krakowska restauracja Zazie. Utraciły je natomiast warszawskie Kieliszki na Próżnej.

Przewodnik Michelin nie traci na popularności i prestiżu od 120 lat. – Dla wielu szefów kuchni to być albo nie być. Z jednej strony, zdarzały się sytuacje, kiedy po odebraniu gwiazdek restauracje całkowicie traciły klientów i były zmuszone do zamknięcia lokalu. Z drugiej strony, presja i oczekiwania wobec szefów kuchni po uzyskaniu gwiazdek sprawiały, że niektórzy szefowie rezygnowali z wyróżnienia na rzecz większego spokoju psychicznego i lepszego komfortu pracy – mówi Sylwia Sasal, rzecznik prasowy French Touch w Polsce. 

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz