W 2021 r. na polskim rynku gastronomicznym powstawały nowe ramenownie - ramen pojawiał się także w menu sushi barów i innych lokali z kuchnią azjatycką. Chcieliśmy też robić rameny we własnej kuchni. Kukbuk opublikował listę przepisów, które w 2021 roku cieszyły się największą popularnością.
Podsumowując 2021 rok magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk opublikował listę 20. przepisów, które w tym roku cieszyły się największą popularnością. Na tej top liście znalazły się m.in. quiche lorraine, sernik z palonym masłem, marokańskie naleśniki ''milion dziurek'', szakszuka szpinakowa oraz aż trzy rameny.
Na miejscu 9. znalazł się ramen mięsny, który można zrobić jednocześnie z kurczakiem i wieprzowiną. Wyrazisty smak mięsa w tym ramenie podkreślą czosnek, sos sojowy i imbir.
Przepis na ramen wegetariański wspiął się na miejsce 6. w Top 20 najchętniej wyszukiwanych przepisów w Kukbuk. Klarowny wegetariański ramen o głębokim smaku według tego przepisu można ugotować w niewiele ponad godzinę.
Wreszcie 1. miejsce, które należy do przepisu na tantanmen ramen.
''Tantanmen to ostra, gęsta odmiana ramenu, która rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory!'' - przekonuje Kukbuk. Sercem tego ramenu jest mielona wieprzowina, którą smażymy do chrupkości z dymką, imbirem i czosnkiem i wzbogacamy sfermentowaną pastą z fasoli i chili.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.