Partnerzy portalu
Ratowanie jedzenia receptą na inflację? Kluczem do niemarnowania jedzenia i zaoszczędzenia w te święta może okazać się kuchnia zero waste; fot. pexels

Ratowanie jedzenia receptą na inflację?

Autor: horecatrends.pl Data: 14 grudnia 2021 14:08

To mogą być najdroższe święta w historii. Rozwiązaniem może okazać się też kuchnia zero waste.

Walka z marnowaniem żywności zyskuje na znaczeniu od lat, jednak w obecnej sytuacji zyskała nowy wymiar — to również sposób na walkę z efektami rosnącej inflacji, która z miesiąca na miesiąc bije kolejne rekordy. Przed nami świąteczny okres, co wiąże się z licznymi zakupami i suto zastawionymi stołami. Co roku to również czas, kiedy wydajemy i marnujemy najwięcej. Badania wykazały, że 53% Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia. Kupujemy więcej niż możemy zjeść, przez co aż 65,2% żywności trafia do kosza z powodu zepsucia (Raport Banków Żywności „Nie marnuj" 2020). Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu wartość 2,5 tysiąca złotych. Obniżenie wartości pieniądza z pewnością zwiększy ten wynik. Dlatego jeśli szukamy sposobu na optymalizację świątecznego budżetu, zwłaszcza w tym roku, do listy zakupów spożywczych i kulinarnych planów powinniśmy podejść z wyjątkową starannością. Rozwiązaniem może okazać się też kuchnia zero-waste.

 Jak nie marnować w Święta

 Co zatem mogą zrobić Polacy, by nie marnować w święta i wydać jak najmniej? Przed planowanymi zakupami najlepiej przejrzeć dokładnie zawartość szafek i lodówki, a nawet zajrzeć do zamrażalnika w celu zweryfikowania rzeczywistych zapasów. Następnie należy przygotować dokładną listę zakupów i postarać się, by do koszyka trafiły tylko pozycje tam ujęte. To pozwoli wrócić ze sklepu jedynie z tymi produktami, które są niezbędne do przygotowania świątecznych potraw.

 Kuchnia zero waste

Kluczem do niemarnowania jedzenia i zaoszczędzenia w te święta może okazać się kuchnia zero waste. To gotowanie według popularnej metody wykorzystującej w kuchni to, co pozostało w lodówce. Nie każdy jednak potrafi precyzyjne określić apetyt swoich gości. Z myślą o nich Too Good To Go, z pomocą kucharzy z kilkunastu krajów świata, przygotowała Wielką Księgę Remixów, w której na aż 78 stronach znajdują się przepisy na dania ograniczające marnowanie jedzenia. Wśród nich jest również ten autorstwa finalistki Masterchefa —  Aleksandry Juszkiewicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz