Partnerzy portalu
Rebread - czyli co można zrobić z czerstwego pieczywa Rebread to start-up przetwarzający niewykorzystane pieczywo/ fot. Rebread/ fot. Rebread

Rebread - czyli co można zrobić z czerstwego pieczywa

Kraftowy alkohol, kosmetyki a nawet opakowania. O start-upie Rebread rozmawiamy z Barłomiejem Rakiem, który wspólnie z Katarzyną Młynarczyk poszukuje kreatywnych sposobów na ratowanie niesprzedanego chleba.

Autor: Anna Wrona; www.horecatrends.pl Data: 03 sierpnia 2021 09:26

Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak, twórcy Socjomanii, prowadzą w Krakowie biznes gastronomiczny, w ramach którego działa także rzemieślnicza piekarnia. Wyzwania związane z zagospodarowaniem niesprzedanego pieczywa doprowadziły wspólników do pomysłu na Rebread – start-up odbierający czerstwe pieczywo z innych piekarni i wytwarzający z niego m.in. okowitę

 

– Piekarnię rzemieślniczą prowadzimy od 2019 roku w Krakowie. Pomysł wyniknął w dość naturalny sposób: nie mieliśmy co zrobić z pieczywem, którego nie udało nam się sprzedać. Pieczywo wracało do nas z różnych punktów, z którymi współpracujemy. Pandemia nie ułatwiła sytuacji. Z jednej strony bardzo mocno zwiększyliśmy produkcję (w skali możliwej dla piekarni rzemieślniczej). Z drugiej strony były takie dni, że ludzie bali się wyjść z domu i mimo że dowozimy do domów, nie zawsze udawało się opróżnić półki – mówi Bartłomiej Rak.

Rebread - destylat z czerstwego pieczywa

Niesprzedane pieczywo na początku odbierał "Pan rolnik", ale w czasie pandemii także i to stało się utrudnione. Bartłomiej Rak i Katarzyna Młynarczyk znaleźli więc inne rozwiązanie.

– Współpracowaliśmy wcześniej z jednym z lokalnych rolników, który od nas odbierał pieczywo dla zwierząt, ale pandemia bardzo często go wstrzymywała i wpływała na jego biznes. Czasami nie dojeżdżał i nie zawsze potrzebował tyle czerstwego pieczywa, ile produkowaliśmy. Zaczęliśmy się zastanawiać, co możemy zrobić. Jako pokolenie wychowane w internecie zaczęliśmy "googlać" ten temat. Okazało się, że jest dużo różnych upublicznionych badań, finansowanych z grantów Unii Europejskiej. Trafiliśmy też na inną piekarnię, działającą w Austrii, która trzy lata temu zbudowała swoją własną destylarnię. Postanowiliśmy, że my może nie zbudujemy od razu swojej własnej destylarni, ale znajdziemy destylarnię rzemieślniczą w Polsce, która nam pomoże. Tak trafiliśmy na Podkarpacie, do Grzegorza Pińczuka, który stwierdził, że bardzo chętnie spróbuje stworzyć destylat z czerstwego pieczywa – wspomina współpomysłodawca Rebread.

Firma zaczęła gromadzić czerstwe pieczywo, suszyć i przechowywać w odpowiednich warunkach. W ciągu pół roku udało się uzbierać pół tony.

– Z pół tony wyprodukowaliśmy w pierwszej serii okowity 550 butelek. Plus na przyszłość, dla potomnych, zalaliśmy również beczkę drewnianą 30-litrową, którą za 3 lata odkopiemy i zobaczymy, co się w niej znajduje – planuje Bartłomiej Rak.

Kosmetyki i opakowania - z czerstwego pieczywa

Poza okowitą Rebread planuje produkować również piwo, kosmetyki oraz biodegradowalne opakowania PLA.

– Przyglądamy się temu tematowi. Budujemy grupę naukowców z regionalnych podmiotów akademickich. Zaczęły się odzywać do nas piekarnie przemysłowe, które niesprzedanego pieczywa mają dużo więcej. To są ilości idące w tony dziennie. Rynek kraftowych alkoholi w Polsce nie jest jeszcze tak rozwinięty, żebyśmy takie tonaże przerabiali w destylarni. To nie jest kierunek, który jesteśmy w stanie dosyć mocno wyskalować. Przewidujemy, że będziemy przerabiać w granicach 30-60 ton pieczywa rocznie na destylaty. Zaczęliśmy poszukiwać innych rozwiązań. Myślimy przede wszystkim o branży kosmetycznej. Dotarliśmy do takich badań i je analizujemy. Trafiliśmy również na opracowania pokazujące, jak z czerstwego pieczywa wyprodukować opakowania (folię biodegradowalną). To też by nam się przydało w biznesie. Bardzo dużo pakujemy. Pieczywo jest zapakowane, rzeczy cukiernicze czy kanapki są zapakowane. Widzimy duży potencjał w świecie, który wszystko zaczął dowozić – dodaje Rak.

Wspólnicy złożyli też wniosek do Unii Europejskiej na współpracę z uniwersytetem rolniczym, który ma pomóc opracować nowe receptury pieczywa z wykorzystaniem zmielonego czerstwego chleba.

– Chcielibyśmy wykorzystywać zmielone czerstwe pieczywo, czyli nie tylko wypiekać z mąki, ale część mąki zastąpić zmielonym czerstwym pieczywem. Do takich badań też dotarliśmy. Będziemy analizować, czy będziemy mogli ten kierunek wykorzystać – zapowiada współtwórca start-upu.

Rebread: Plany ratowania pieczywa

Wspólnicy wydzieli spółkę zajmującą się produkcją okowity z biznesu gastronomiczno-piekarniczego. Przymierzają się do zakupu koncesji. Planują skalować produkcję. W pierwszym roku chcieliby osiągnąć poziom 30 tys. butelek. Pracują nad logistyką ogólnokrajową.

– Najbliższe plany to przede wszystkim logistyka, która jest dla nas dużym wyzwaniem. O ile logistykę regionalną i miejską ogarniamy bardzo dobrze, o tyle zbudowanie logistyki ogólnokrajowej (odbieranie pieczywa z różnych miast, suszenie i przechowywanie w odpowiednich warunkach) trochę nam nastręcza problemów. Szukamy centralnego magazynu. Budujemy flotę samochodów. Mamy bardzo dużo zapytań z piekarni, kiedy przyjedziemy i czemu jeszcze nie przyjechaliśmy. Staramy się nadgonić, bo rynek nas ciśnie. Ale to dobrze, bo motywacja jest wtedy dużo większa – podkreśla Bartłomiej Rak.

– Cały czas myślimy o tym, jak uratować pieczywo. Podczas każdej rozmowy z właścicielem piekarni czy piekarzem (często to ta sama osoba) pojawia się słowo „uratować”. To produkt, w który ci ludzie wkładają całe serce, dużo czasu, nocnych godzin. Zwykle jest to produkcja oparta o najlepsze mąki. Szkoda, żeby przeleżał na półce i trafił do kosza, na przemiał, do spalarni czy nawet do zwierząt. Dużo ciekawsze rzeczy z tego surowca można stworzyć – mówi.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Pieczywo powinno wypiekać się w takiej ilości, aby nie było takiego problemu: \"co zrobić ze starym pieczywem?\" Ze zmielonego, starego chleba robiono kwas chlebowy, ciasta i tzw. \"chleb żołnierski\". Żeby wyczuwalny był aromat starego chleba, należało go przyrumienić w piecu.
  • MC

    gratuluję! i to jest pomysł na okowitę, a nie te popłuczyny od palikota robione w garazu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.