Ręka Fatimy, flagowe danie Falla - sieci restauracji wegetariańsko-wegańskich - podawane jest w naczyniu nawiązującym do kształtu dłoni Fatimy, ręcznie wykonanym i malowanym. Z czego składa się to przebojowe wegańskie danie?
Flagowe dnia Falla jest w stałej karcie od początku działalności Falli. Danie podawane w naczyniu nawiązującym do kształtu dłoni Fatimy, a naczynie jest ręcznie wykonane i ręcznie malowane.
- Danie składa się z czterech fallafeli, pięciu hummusów - hummus tradycyjny i cztery hummusy smakowe, pikli i dodatków sezonowych, zmieniające się w zależności od pory roku, sosu orzechowego, świeżych warzyw oraz chlebków pita. Danie jest 100% wegańskie - mówi horecatrends.pl Aleksandra Nieszporek z Falla Katowice.
Danie zgodnie z kartą jest dedykowane dla 2 osób, ale ze względu na sposób podania jak najbardziej nadaje się do dzielenia, gdy przy stole zasiądzie więcej gości. Ze względu na oryginalny sposób podania w naczyniu w kształcie dłoni, składającym się z 6 miseczek, Rękę Fatimy można zamówić tylko na miejscu - w restauracjach Falla. Cena Ręki Fatimy (marzec 2023 r.) to 77 zł.
Ręka Fatimy cieszy się dużą ze względu na atrakcyjny sposób podania, mnogość składników i feerię barw, ale nie jest to jedyny hit wegetariańsko-wegańskiej Falli.
- Kolejnym pod względem popularności daniem jest Fallafel Talerz, na który składają się również fallafele, humusy, sałatka tabbouleh, dodatki sezonowe zmieniające się w zależności od pory roku, pikle, chlebek pita. Danie zgodnie z kartą rekomendowane dla jednej osoby - mówi Aleksandra Nieszporek.
I dodaje, że dużą popularnością cieszą się wkładki sezonowe zmieniające się wraz ze zmianą pór roku. W marcowym menu sezonowym znalazł się np. Apres Ski Burger z camembertem i plackiem ziemniaczanym czy Butter Tofu. Wrapem miesiąca jest K-Pop Wrap z boczniakami w fallowym sosie ''Korean BBQ''.
Jak mówi nam Aleksandra Nieszporek, gośćmi Falli są weganie, wegetarianie, jak również osoby chcące skosztować kolorowej kuchni z Bliskiego Wschodu, które pozytywnie zaskoczone są smakami. Przekrój wiekowy od osób w wieku szkolnym po osoby dojrzałe. Cel spotkania towarzyski, biznesowy.
Falla słynie również z burgerów. Po jaki zamiennik mięsa najchętniej
sięgają goście?
- W naszej ofercie burgerem, który może być świetnym zamiennikiem mięsa jest danie ‘’Ćwierćfunciak z serem’’ z „mięsem" od Lindy McCartney, inspirowane legendarnymi dialogami z filmu ‘’Pulp Fiction’’ - dodaje przedstawicielka Falla Katowice.
Falla działa na zasadach franczyzy. Obecnie sieć restauracji wegetariańsko-wegańskich Falla liczy 11 lokali w całej Polsce. Sieć cały czas się rozwija.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.