Partner portalu
 Restauracja Merliniego: Tradycja powraca na świąteczne stoły fot. materiały prasowe

Restauracja Merliniego: Tradycja powraca na świąteczne stoły

Na co dzień liczymy kalorie, inspirujemy się potrawami z innych krajów oraz chętnie sięgamy po produkty ekologiczne. I choć trend zdrowego odżywania oraz czerpania kulinarnego z różnych stron świata coraz mocniej odciska swoje piętno na naszej kuchni, w święta Bożego Narodzenia stawiamy jednak na tradycję.

Autor: horecatrends.pl Data: 13 grudnia 2018 09:27

Wielu z nas - podróżując po różnych krajach - poznawało nie tylko kulturę i tradycję danego regionu, ale również jego kuchnię. Zebrane w ten sposób inspiracje przenoszono na polskie stoły. W wielu domach przestały królować schabowe i popularne „pomidorówki”, coraz chętniej zastępowane przez risotto, paelle czy quiche. Rosła również świadomość Polaków odnośnie zdrowego odżywania. Wybieranie eko produktów, nurt wegetariański czy wegański przestały być postrzegane w kategorii chwilowej mody. Do bogatej mozaiki oczekiwań smakowych rodaków można również dorzucić potrawy bez zawartości glutenu, laktozy czy cukru. Co ważne, według raportu PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2017. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2017-2022” blisko 13 proc. respondentów (głównie kobiety i osoby po 55. roku życia) wyraźnie zadeklarowało stosowanie odpowiedniej diety - w tym 9 proc. stanowiły osoby, będące na diecie wykluczającej.

O ile na co dzień preferencje smakowe Polaków podążają za aktualnymi, światowymi trendami, o tyle w okresie Świąt Bożego Narodzenia trzymamy się jednak sprawdzonych przepisów. „Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że kuchnia świąteczna nie zdoła się oprzeć wpływom nowej „fali” kulinarnej. Potrawy w wersji molekularnej oraz nowe wariacje tradycyjnych dań podbijały serca i podniebienia wielu rodaków. Ostatnio jednak coraz bardziej widoczny jest odwrót na rzecz klasycznych pozycji wigilijnych” – przekonuje Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.

Co króluje zatem na naszych świątecznych stołach? Okazuje się, że mimo wielu inspiracji zagranicznymi kuchniami, w święta Bożego Narodzenia najchętniej – w tradycyjnej formie - spożywamy karpia, pierogi i kapustę z grzybami. I nawet fakt, że są to najbardziej czasochłonne dania, przy coraz szybszym trybie życia i rosnącym deficycie wolnego czasu nie są w stanie zniechęcić nas do tych potraw. „Warto jednak w tym miejscu podkreślić, że choć znów na piedestale stoi „region”, to z pewnością nie możemy tu zapominać o stale rosnącej liczbie osób będących czy to na diecie zdrowotnej, czy też wykluczającej – podkreśla Bartłomiej Czerwiński.

Powrót do tradycji nie musi jednak oznaczać całkowitego zerwania z kuchenną innowacją. Pomimo, że wybierane są zazwyczaj tradycyjne wersje świątecznych dań, możliwe są przecież także ich alternatywne wersje. „Boże Narodzenie to bardzo dobry czas dla tych wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i nieco poeksperymentować. I tak karpia zastąpić może sandacz w białym winie, a tradycyjne pierogi z kapustą te z farszem z dzika  – dodaje Bartłomiej Czerwiński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.