Partnerzy portalu
Restauratorzy szybko się uczą, że warto oferować roślinne dania - Gastronomia coraz bardziej zwraca uwagę na to, skąd pochodzi produkt i w jaki sposób został wyprodukowany - mówi Maciej Otrębski z Roślinnie Jemy. Fot. Materiały prasowe

Restauratorzy szybko się uczą, że warto oferować roślinne dania

- Ci, którzy kilka lat temu wprowadzali dania roślinne czy otwierali lokale z kuchnią roślinną, są już na wygranej pozycji, bo konsumenci wiedzą, że u nich mogą zjeść dobre roślinne jedzenie. Ci, którzy otwierają się teraz - szybko się uczą, że goście poszukują takich dań - mówi horecatrends.pl Maciej Otrębski z Roślinnie Jemy.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 12 stycznia 2022 10:30

Horecatrends: Trwa plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2021. Do 16 stycznia można oddawać głosy w czterech kategoriach. Jedną z nich jest Najlepszy roślinny debiut gastronomiczny 2021 r. Skąd pomysł na taką kategorię? 

Maciej Otrębski z Roślinnie Jemy: - Kategoria związana z gastronomią pojawiła się w naszym plebiscycie w 2020 r. Wraz z  popularyzacją kuchni roślinnej, coraz więcej lokali otwiera się na dania roślinne. Badanie pyszne.pl przeprowadzone pod koniec 2021 r.  na bazie zamówień wskazuje, że liczba zamówień dań roślinnych i wegetariańskich wzrosła o 49% w ciągu tylko tego jednego roku. To pokazuje, że zainteresowanie jest i ono rośnie bardzo dynamicznie. Bywa, że w ciągu miesiąca pojawia się kilkanaście nowych roślinnych debiutów zarówno w kategorii produktowej, jak i na rynku lokali gastronomicznych.

Czy dania roślinne - wegetariańskie czy wegańskie - w menu restauracji to zabieg marketingowy, ukłon w stronę gości, czy przekonanie, że to faktycznie może być atrakcyjne, pyszne danie?

- Obecnie nie jest to już tylko zabieg marketingowy, bo - szczególnie w dużych miastach - znajdują się liczni odbiorcy na te dania i produkty. Ci, którzy kilka lat temu wprowadzali dania roślinne czy otwierali lokale z kuchnią roślinną, są już na wygranej pozycji, bo konsumenci wiedzą, że u nich mogą zjeść dobre roślinne jedzenie. Ci, którzy otwierają się teraz - szybko się uczą, że goście poszukują takich dań.

Ostatnio wiele się mówi o tym, że jedzenie wegetariańskie powinno opierać się na produktach lokalnych, a nie na przykład na awokado czy jagodach goji, które lecą czy płyną do Polski z drugiej części świata.

- Wszyscy, którzy interesują się gastronomią roślinną, ale też i tradycyjną dostrzegają to, że świat się zmienia i że każdy produkt przychodzi do nas z mniejszym lub większym kosztem. W moim odczuciu to już nie tylko domena gastronomii w wydaniu roślinnym, ale w ogóle gastronomia coraz bardziej zwraca uwagę na to, skąd pochodzi produkt, w jaki sposób został wyprodukowany, czy jest wyprodukowany w sposób etyczny, czy się wiąże z jakimś cierpieniem zwierząt czy ludzi.

Wśród kandydatów na Najlepszy Roślinny Debiut Gastronomiczny w 2021 mamy m.in. roślinne menu w restauracji Roberta Lewandowskiego Nine’s, dania z roślinnym kurczakiem w Thai Wok czy wegańskie ciasta w sieci Grycan Lody od Pokoleń. Twój osobisty faworyt to?

- Wyróżniłbym wprowadzenie dania z boczniakami przez North Fish. Boczniak jest już produktem znanym Polakom. W Nort Fish jest podany w przyjaznej formie - w panierce, jest chrupiący. Boczniak nie jest bezpośrednim zamiennikiem mięsa, ale pozwala dotrzeć do osób, które nie chcą jeść mięsa albo myślą o jego ograniczeniu w diecie.

Jednym z kandydatów w kategorii Roślinny Game Changer 2021 jest Ikea. Roślinnych zamienników doczekały się słynne klopsiki i hot dog - dostępne zarówno w restauracjach tej szwedzkiej sieciówki, jak i w ich sklepikach. Hot dog wege pojawił się w Ikea w Polsce w 2018 r. i śmiało rywalizuje z tym mięsnym.

- Ikea od wielu lat przoduje w otwieraniu się na roślinne jedzenie. Świetnym ruchem jest to, że ich hot dog tradycyjny, mięsny oraz ten roślinny są w takie samej cenie. To sprawia, że osoby, które pierwszy raz stykają się z takim produktem mają większą otwartość na spróbowanie bezmięsnej wersji. Zrównanie tych cen sprawia, że kuchnia roślinna odbierana jest jako dostępna, a przestaje być kojarzona z czymś, co jest ekskluzywne i droższe.

Hot Dog w Ikea.jpg

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • ccc

    Maciej się chyba roślinnego najadł, taki uśmiech to chyba tylko po zupie konopnej

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.