Partnerzy portalu
Resztki na talerzu - 6 inspiracji w stylu #foodsave fot. unsplash.com / Canva

Resztki na talerzu - 6 inspiracji w stylu #foodsave

Zero waste to nie tylko ograniczenie zużycia opakowań czy słomek jednorazowych, chodzenie na zakupy z własną siatką, słoikami na sypkie lub płynne produkty lub woreczkami na warzywa i chleb. To także przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia, czyli przemyślane zakupy żywnościowe i wykorzystywanie na 100 proc. tego, co da nam przemysł spożywczy i gastronomia. Prześledziliśmy dla Was nowe trendy #foodsave, aby zainspirować do może niekoniecznie od razu zero, ale chociaż less waste!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 14 stycznia 2019 09:20

1. Samotne banany i problem "brzydkiego" jedzenia

Latem 2018 roku w mediach społecznościowych popularność zyskała akcja, której bohaterem są samotne banany. Banki Żywności zwracały uwagę na problem marnowania żywności, zwłaszcza tej samotnej czy nieidealnej. 

O problemie marnowania żywności alarmują także sieci handlowe, które coraz śmielej wystawiają na akcje promocyjne nieidealne owoce i warzywa, które trafiłyby na śmietnik. Do tej grupy zaliczają się bardzo popularne m.in. banany - wyrzucane, ponieważ pojawiają się na nich brązowe plamki lub są oddzielone od kiści. Dlatego własnie owoc ten stał się symbolem akcji nazwanej "Ratujmy samotne banany!"

Banki Żywności promowały akcję podczas Pol’n’Rock Festiwalu. Specjalne stoisko stanęło tam w tzw. strefie Lidla. Na miejscu można było sobie zrobić zdjęcie ze specjalną instagramową ramką, a także otrzymać przypinkę.

Takich akcji w Polsce jest coraz więcej, a instagramowi influencerzy zachęcają do kupowania nieidealnej żywności.

2. Kuchnia z resztek

Jak już "uratujemy" takiego samotnego banana czy marchewkę, warto sięgnąć do wiedzy ekspertów co zrobić z taką "zdobyczą". Tu z pomocą przychodzą eksperci tacy jak Jagna Niedzielska, która prowadzi program "Bez reszty. Kuchnia Zero Waste" na kanale Kuchnia+ oraz liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności – m.in. w warszawskim studiu Cook Up. Odbyła staż w pionierskich restauracjach zero waste - Silo w Brighton oraz w Nolla w Helsinkach. W styczniu ukaże się jej pierwsza książka z 94 przepisami w duchu zero waste. A wśród nich np.: chipsy z obierków z ziemniaków i batatów z ketchupem z przejrzałych bananów lub pieczone ziemniaki i bataty z chutneyem z obitych jabłek.

Jedną z propagatorek kuchni #zerowaste jest także Sylwia Majcher, która w ubiegłym roku wydała książkę pt. "Gotuję, nie marnuję", w której umieściła pomysły na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Jej profil na Instagramie codziennie podsuwa nowe rozwiązania dla entuzjastów #zerowaste.

View this post on Instagram

Syrniki, przepis z mojej książki Gotuje, nie marnuję, który łakomie zawładnął porankami wielu z Was! Ku satysfakcji niesamowitej, bo to jeden z tych śniadaniowych repertuarów, jakie sprawiają, ze dzień projektuje się radośnie, bez względu na okoliczności. Syrniki potrzebują białego sera, dziś użyłam takiego, który datę ważności miał już przekroczoną o kilka dni. Bez obaw o konsekwencje, bo nie przywiązuję się do terminów sugerowanych przez producentów, a ufam rozsądkowi! Jeśli jogurt, ser czy mleko były dobrze przechowywane, w lodówce, ich opakowania nie są uszkodzone, to nie przejmujcie się, że o kilka dni przeoczyliście ich datę ważności. Zanim wyrzucicie cokolwiek w dobrym stanie do śmietnika, spróbujcie najpierw, jak smakuje i wygląda środku. Sporo terminów podawanych jest na wyrost!Nic się nie stanie, jak zjecie jogurt, któremu data minęła trzy dni temu. Zapewniam odpowiedzialnie, nie tylko na postawie własnych doświadczeń, ale i z poparciem wiedzy mądrzejszych jedzeniowych autorytetow! Przekroczenie terminu ważności jest jednym z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia w Polsce. Tymczasem w Parlamencie Europejskim trwają prace nad tym, żeby usunąć termin z niektórych produktów. Nie bez powodu. Jest sporo badań potwierdzających, że określenie daty ważności nie powinno być wiążące, bo po jej przekroczeniu jedzenie wciąż zachowuje wszystkie walory. W Polsce nie można sprzedawać żywności przeterminowanej, ale to nie oznacza, że Wy musicie sugerować się jedynie datą! Zachęcam używania innych zmysłów! Dla dobra swojego portfela i środowiska! Data ważności, o czym pewnie już tu wspominałam, ma zaledwie 40 lat. Zastanowicie się, jak nasze babcie i mamy oceniały, co się nadaje do zjedzenia, a co musi bezwględnie trafić do kosza! I nie pozbywajcie się tak chętnie wciąż dobrych rzeczy! Także, jeśli teraz w lodowce znajdziecie nieco twarogu, przekonajcie się, jak mu dobrze będzie w syrnikach. Syrniki lubią towarzystwo. Mogą być z rodzynkami, konfiturą, owocami. Ja dziś polałam je soczyście kompotem z wiśni. #syrniki #śniadanie #gotujęniemarnuję #resztkinastół #nowastefood #owoce #kompot #wiśnie #foodlover #foodporn #breakfastideas #leftovers

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

3. Resztki w gastronomii

"Dobre jedzenie to piękna rzecz, łączy ludzi, może cię pocieszyć, i może dać ci całą dobroć, której potrzebujesz, aby zasilić twój dzień - dlatego ja i faceci z Hotpoint myślimy o tym jak nie zmarnować żywności" - powiedział Jamie Oliver, który razem z firmą Hotpoint stworzył pop-up'owy bar, w którym serwowane będą dania składają się z produktów spożywczych, które najczęściej są marnowane. Ma to otworzyć oczy Brytyjczykom na problem wyrzucania jedzenia i zainspirować do przygotowywania podobnych potraw w domu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Marta

    A tu pomysł jak nie mieć resztek :) przepiswgarze.pl

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.