Roślinne menu na eventach to ''must have''. Nie potrzeba osobnych sekcji dla wegan



Anna Wrona - 09 kwietnia 2022 14:10


Karolina Kubara, współwłaścicielka rodzinnej firmy Kubara produkującej żywność pod marką Dobra Kaloria, uważa, że dania roślinne na konferencjach nie powinny być serwowane w osobnych sekcjach dla wegan, tylko wśród pozostałych dań. Bez podziałów.

Jak zmienia się menu na konferencjach i wydarzeniach? Jakie panują trendy?

Karolina Kubara, Dobra Kaloria: Na konferencjach widać podobny trend, który obserwujemy w restauracjach - wśród wielu dań mięsnych zaczynają pojawiać się propozycje roślinne, chociaż mam wrażenie, że na konferencjach wybór ten jest uboższy. Wiadomo, zawsze można wybrać sobie z menu ziemniaki, ryż czy jakąś sałatkę, ale to nie o to chodzi. Ważne, aby dania roślinne były na równi z mięsnymi sycące, smaczne i atrakcyjnie podane.

Jakie są największe błędy popełniane przez organizatorów takich imprez? Jakie może mieć to skutki?

Największym błędem jest oczywiście brak opcji roślinnych w menu. Skoro już niemal 40% Polaków deklaruje chęć ograniczania mięsa, a według różnych badań między 4 a 8% całkowicie wyklucza je z diety, oznacza to ignorowanie sporej grupy. Kolejnym błędem, który pojawia się zarówno na konferencjach, jak i w restauracjach, jest brak wiedzy lub zrozumienia czym jest dieta roślinna - często widzę dania z rybami czy jajkami oferowane jako dania roślinne, a to jest takie ABC, które warto odrobić.

Poza tym, brak roślinnych propozycji jest też błędem wizerunkowym - pokazuje, że organizatorzy danego wydarzenia nie zauważają zmian zachodzących na świecie i w świadomości odbiorców.

Czasami, jeżeli jest to np. konferencja związania z ochroną środowiska, to brak roślinnego menu już jest wizerunkowym harakiri. A przecież atrakcyjne roślinne danie może być hitem zarówno wśród osób na tradycyjnej diecie jak i roślinnej i warto odważyć się na zmiany.

Jak powinna wyglądać idealna oferta żywieniowa na takich wydarzeniach?

Powinna być równie smaczna, różnorodna i atrakcyjnie podana jak mięsna. Dania roślinne nie powinny być też serwowane w osobnych sekcjach dla wegan, tylko wśród pozostałych dań, bez podziałów. Po roślinnego burgera czy krem z pomidorów może sięgnąć zarówno weganin, jak i osoba na tradycyjnej diecie. W menu wydarzenia warto uwzględnić roślinne zamienniki mięsa, które nadal nie zostały jeszcze odkryte przez wielu Polaków i mogą stanowić dla nich bardzo pozytywne zaskoczenie, bo mają nie tylko smak, ale i zapach i strukturę mięsa. Sama wielokrotnie obserwowałam takie reakcje po spróbowaniu burgera, klopsów czy kaszanki z naszej Dobrej Kalorii i wiem, że taki produkt może wręcz zainspirować do ciekawej dyskusji podczas wydarzenia czy wzbudzić uznanie dla świadomych trendów organizatorów. Poza wprowadzeniem prostych w przygotowaniu zamienników mięsa, warto uroślinnić dania, które dany katerer ma już wypróbowane, np. wprowadzić bigos czy zupę, która zamiast na mięsie jest ugotowana na wywarze roślinnym.

Czynnikiem, który przede wszystkim trzeba uwzględnić, jest smak, który zawsze odgrywa pierwsze skrzypce i jest ważniejszy niż wszystkie inne atuty kuchni roślinnej.

Karolina Kubara będzie prelegentką debaty "Zrównoważona produkcja żywności", która odbędzie się 27 kwietnia 2022 r. w godz. 11.30-13.00 w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Podczas wydarzenia będzie można spróbować  menu Dobrej Kalorii.

Czytaj też: Europejski Kongres Gospodarczy 2022: Produkcja żywności i trendy konsumenckie - eksperci